View Full Version : Djeciji strahovi
Da li ste imali problema da vam se dijete jako boji necega/nekoga? Moja kcer je uzasnuta od doktora, i posto je u zadnje vrijeme imala zdravstvenih problema i bila kod doktora i na pretragama, sad ne zeli ni u trgovinu sa mnom da ne b isla doktoru. Uvijek pazimo da joj objasnimo, ne vodimo je na prepad, ili da joj slazemo, ali nista ne pomaze.
Ako imate kakva iskustva ili prijedloge kako osloboditi dijete i objasniti (to sam pokusala na sve moguce nacine) da doktor nije opasan, i da vadjenje krvi nije strasno javite se!:)
Huntress
08-07-2005, 12:09
Mene je bilo strah da ce me mama i tata ostaviti negdje i nikako im nisam pustala ruku ili sam se drzala mami za torbicu.
Jedne prilike su me namjerno ostavili u blizini mamine radnje i presli na drugu stranu ulice i pratili moju reakciju.
Posle deranja, plakanja i zvanja sama sam krenula prema radnji, na sto su mi oni cestitali i rekli kak sam curetina i da se sama mogu snaci :)
Probaj nest u tom smislu;)
Me_myself
08-07-2005, 14:14
Da li ste imali problema da vam se dijete jako boji necega/nekoga? Moja kcer je uzasnuta od doktora, i posto je u zadnje vrijeme imala zdravstvenih problema i bila kod doktora i na pretragama, sad ne zeli ni u trgovinu sa mnom da ne b isla doktoru. Uvijek pazimo da joj objasnimo, ne vodimo je na prepad, ili da joj slazemo, ali nista ne pomaze.
Ako imate kakva iskustva ili prijedloge kako osloboditi dijete i objasniti (to sam pokusala na sve moguce nacine) da doktor nije opasan, i da vadjenje krvi nije strasno javite se!:)
i ja sam se kao mala bojala boce i doktora...mama kaze da sam znala dom zdravlja na noge dici vristanjem
onda su mi kupili onaj set djeciji za ko-fol doktora...i jos par njih jer sam redovno nesto gubila
nabavili su mi i ssprice one prave (naravno bez igle) i onda sam ja lijecila svoje lutkice..
vjeruj mi da je uspjelo jer sam kontala medicinu upisati (splet okolnosti pa nisam) i neostvarena mi je zzelja biti ljekar
i ja sam se kao mala bojala boce i doktora...mama kaze da sam znala dom zdravlja na noge dici vristanjem
onda su mi kupili onaj set djeciji za ko-fol doktora...i jos par njih jer sam redovno nesto gubila
nabavili su mi i ssprice one prave (naravno bez igle) i onda sam ja lijecila svoje lutkice..
vjeruj mi da je uspjelo jer sam kontala medicinu upisati (splet okolnosti pa nisam) i neostvarena mi je zzelja biti ljekar
ma stalno nas lijeci sve i pregleda. ispituje i gdje koji organ i sta nas boli i sta ja znam...ali za sada ne pomaze. mislila sam je cesto odvesti do doktora da vidi da nisu tako strasni...
Mene je bilo strah da ce me mama i tata ostaviti negdje i nikako im nisam pustala ruku ili sam se drzala mami za torbicu.
Jedne prilike su me namjerno ostavili u blizini mamine radnje i presli na drugu stranu ulice i pratili moju reakciju.
Posle deranja, plakanja i zvanja sama sam krenula prema radnji, na sto su mi oni cestitali i rekli kak sam curetina i da se sama mogu snaci :)
Probaj nest u tom smislu;)
moram skontati nesto...
Pokosaj onako odlucno reci da ide doktoru i tacka. Nekad je to potrebno da znaju da nemaju izbora. Moj sin od cetiri g. boji se zubara, doktora i svega sto ima veze sa medicinom, ali ide i ne protivi se kada mora ici jer zna da mu nema druge. Malo tamo panici ali se brzo smiri, vidi ne vrijedi. To ce vremenom nestati samo od sebe, ja sam odrasla pa nije mi prijatno ici doktoru ali sto se mora mora se, tako i djeca kontaju. Ne brini se to je normalno u svakom slucaju.
Nadam se da je samo faza koja ce proci. Eh, i ja se pravo bojim sada svega, doktora, stomatologa i td:) skoro pa i frizera, ali kao mala se nisam nicega bojala.
Ide i ona svuda gdje mora, nema se tu izbora, ali da place cijelo vrijeme, place. I da je to pravo tesko za slusati, jeste...voljela bi da to nije tako strasno za nju, da to lakse prihvati.
Mi smo Alanu salijevali strahu (ako se to tako kaze). :D Dijete se bojalo svega, bas k'o zec strasljiv. Mora da je na ćaću. hahah
Mi smo Alanu salijevali strahu (ako se to tako kaze). :D Dijete se bojalo svega, bas k'o zec strasljiv. Mora da je na ćaću. hahah
i jel pomoglo?
ovaj moj se boji svega kad je sam, kad nije onda je ok
recimo u bosni sad na odmoru ezan ga je plasio, nije imao predstave sta je to
kazemo mi njemu dzamija, hajmo da vidimo al nece
znao se probuditi ujutro u pola pet placuci
isto tako jel cuje neko kuckanje, lupanje, a da ne zna da ga mi pravimo odmah bjezi vristeci nama
i jel pomoglo?
ovaj moj se boji svega kad je sam, kad nije onda je ok
recimo u bosni sad na odmoru ezan ga je plasio, nije imao predstave sta je to
kazemo mi njemu dzamija, hajmo da vidimo al nece
znao se probuditi ujutro u pola pet placuci
isto tako jel cuje neko kuckanje, lupanje, a da ne zna da ga mi pravimo odmah bjezi vristeci nama
Pa ja ne znam jeli pomoglo. Znam kad mu je ta zena to uradila da se napravila nekakva zmija. Ma mene je toga strah, pa smo se mi bili prepali umjesto Alana. :D Alan se sad manje prepada, ali ja ne znam jeli to do toga ili je sam od sebe prestao. Stvarno ne znam. A inace mi je to strasno, bas kao čarke. :fkr:
Citala sam u Spocku da djeca od 3 godine se boje mraka, fizickih povreda, samoce i tako jos nekih stvari...tako da je to vjerovatno sve faza neka. I moja kcer kad cuje bilo sta, odmah mama ta je to?....ne propusti nikakav zvuk nikada.
Mi smo bili u Zagrebu, pa kad katedrala krene da zvoni moja kcer se prepadne:), ali je pristala otici sa mojom mamom u crkvu da vidi kako to izgleda. Poslije se stalno igrala kao zvoni crkva.
A ja kad sam bila mala sam se bojala crkve, i tata me odveo, aja pobjegla.
vBulletin® v3.6.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.