Go Back   forum.djesi.ba > DRUŠTVO > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Bolje sprijeciti nego lijeciti!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-07-2006, 13:23   #1
Dejan021
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Cudesna lekovita Ganoderma Lucidum-Reishi gljiva

Za Ganodermu Lucidum, Ling Zhi Reishi - japanski naziv , se zna da je lekovita 4.000 godina. Stari Kinezi su je obožavali. Bolujete li, bez obzira od čega, Kinezi će vam preporučiti Ling Zhi ili nebesku travu. Zvali su je drvetom života i biljkom dugovečnosti. Verovalo se da samo posedovanje gljive Ganoderme Lucidum produžava život vlasnika. Vekovi korištenja donijela su joj niz imena: nebeska ili rajska trava, lek kraljeva, biljka sreće (prije pojave modernog intenzivnog uzgoja, gljivu je bilo prava sreća pronaći u prirodi)... No ma kako je zvali, reč je o gljivi iz porodice Ganoderma koja raste na panjevima drveća, a najcenjenije su one ubrane sa šljive i hrasta. Doktor Shi-Jean Lee, najslavniji doktor dinastije Ming u svojoj knjizi Ban Chao Gang Moo, piše da dugoročno uzimanje GanodermeLucidum omogućava formiranje zdravog tela i postizanje dugovečnosti. Ganoderma Lucidum se može uzimati svakodnevno bez ikakvih nuspojava, a dugoročno korištenje dokazano osnažuje imunološki sistem ljudskog organizma a bez ikakvih neželjenih dejstava po ljudski organizam.
S obzirom da je drvenastog sastava, ne može se koristiti u ishrani, ali se zato od nje pripremaju čajevi, razni lekoviti preparati u kombinaciji sa drugim lekovitim vrstama. U poslednjih 20 godina testirano je dejstvo Ganoderme lucidum preparata i potvrđeno da ova gljiva leči neurosteniju, nesanicu, kijavicu, razna crevna oboljenja, hepatitis, hronični bronhitis, leči jetru, poboljšava imunitet, leči srčana oboljenja i alergije a pominje se i mogućnost da pomognu u smanivanju muka kod pacijenata sa AIDS-om. Polisaharidi ove gljive imaju jak antikancerogeni efekat i u svetu se koriste kao zvanično sredstvo u borbi protiv zloćudnih tumora. Ganodermna kiselina, još jedno njeno jedinjenje, leči razne vrste alergija. Gljiva ima izrazita antivirusna i antibakterijska svojstva, pa može da se koristi i kao prirodan antibiotik. Prvi su je počeli uzgajati Kinezi, a u poslednjih nekoliko decenija njen uzgoj je sve popularniji širom sveta. Ganoderma lucidum se danas veštački uzgaja, u strogo kontrolisanim uslovima, a pokazalo se da su gajene gljive daleko ispred prirodnih po lekovitim osobinama.
Dejstvo gljive Ganoderme Lucidum na tumor
Glavni uzrok razvoja tumora kod ljudi je slab telesni imunitet. Najbolji efekat u borbi protiv tumora Ganoderma Lucidum postiže regulacijom i aktivacijom imunog sistema, naročito povećavanjem telesnog imuniteta - povećavanjem sposobnosti samoodbrane ljudskog organizma protiv tumora. Ganoderma Lucidum sadrži visoku koncentraciju organskog Germanijuma, Polisaharide i Tripertene. Ove aktivne komponente dokazano jačaju naše imunološke ćelije i poboljšavaju naš imuni sistem.
Najveći deo istraživanja antitumornih efekata gljiva sprovedena je u Japanu. U Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju, Ikekawa i saradnici ispitali su već davne 1969. na miševima kojima su prethodno presadili sarkom 180, antitumorno delovanje ekstrakata jestivih gljiva, što su 5 godina kasnije potvrdili i proširili Hamuro i Chihara u zajedničkom istraživanju toga instituta i poznate prehrambene kompanije Ajinomoto. Osnovni rezultati tih i brojnih drugih istraživanja su sledeći: Lentinula edodes (shiitake) - stopa kočenja rasta tumora iznosi 80,7 %, s potpunim povlačenjem tumora u 6 od 10 slučajeva; Coriolus Versicolor - stopa kočenja tumora iznosi 77,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 8 slučajeva; Ganoderma Lucidum - stopa kočenja tumora iznosi 98,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 5 slučajeva (kod nekih komponenti stopa kočenja tumora iznosi do 100 %, s potpunim povlačenjem tumora u svim slučajevima), itd. Posebno je značajno istaći da pojedini antitumorni agensi deluju ne samo na primarne tumore, nego i u visokom stepenu koče pojavu i razvoj metastaza. Navedeni istraživači, kao i oba Morija (otac i sin), Maeda, Taguchi, Nanba, Aoki i brojni drugi, nepobitno su dokazali da neke lekovite gljive pokazuju visoku ili vrlo visoku stopu kočenja rasta različitih tumora, ali i značajnu stopu njihova potpunog povlačenja ako se s korišćenjem započne pravovremeno, kao i vrlo snažnu zaštitu od tumora ako se uzimaju prije njegova nastanka. Radeći konstantno gotovo 40 godina u relativnoj izolaciji svoga "carstva sredine", do istih su rezultata došli i naučnici iz NR Kine (npr. Xiao - Yu Li, Jia-Fang Wang, Q. Y. Yang i dr). Gljive Ganoderma Lucidum zapravo preko svojih antitumornih jedinjenja pokreću imunobiološke reakcije kojima organizam menja svoje funkcionisanje kako bi ozdravio. Od 1980. za takva je jedinjenja u upotrebi izraz "biomodulatori", odnosno "modifikatori biološkog odgovora”. Ta jedinjenja jačaju i/ili ponovno uspostavljaju imunološke funkcije organizma, kako one generalne, tako i specifični imunitet protiv tumora. Osim toga, ta jedinjenja koče razvoj tumornih ćelija, neposredno ih uništavaju, modifikuju tumorne ćelije, tako da ih odbrambeni sistem organizma može lakše prepoznati kako bi ih uspešnije uništavao, a u nekim situacijama i ubrzavaju sazrevanje tumorskih ćelija, koje se time od malignih ponovno pretvaraju u benigne.
Ganoderma može biti korišćena kao dopuna za vreme hemoterapije i radioterapije za smanjenje neželjenog dejstvo kao što je zamor, gubitak apetita i rizik od infekcija. Takođe može smanjiti toxične neželjene efekte i može ublažiti bolove za vreme hemoterapije i radioterapije naročito kod pacijenata koji su u krajnjoj fazi bolesti, za produžavanje njihovih života i poboljšanje kvaliteta života.
Dejsvto Ganoderme Lucidum na alergije i na upalne procese
Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka antialergijsko dejsvo Ganoderme je bilo predmet istraživanja naučnika u Kini i Japanu. Istraživanja su pokazala da extrakt Ganoderme značajno koči sve četiri vrste alergijskih reakcija, uključujući i pozitivne efekte protiv astme. Istraživači u zdravstveno naučnom centru na univerzitetu u Teksasu su našli da Ganoderma može efikasno da se koristi za tretiranje Konjuktivitisa, Bronhitisa, Reumatizma a da pritom značajno poboljšava imuni sistem kod ljudi.
Dejstvo Ganoderme Lucidum na kardiovaskularni sistem
Vekovima je Ganoderma poznata kao kardiovaskularna biljka pa je tako rutinski prepisivana u staroj Kini i Japanu pacijentima sa “ bolovima u grudima “, sa stresom i/ili koronarno arterijskim oboljenjima. Kinski naučnici su našli da Ganoderma poboljšava krvotok i da sadrži kiseline tripertene koje snižavaju visok krvni pritisak, smanjuju holesterol i samim tim sprečavaju srčana oboljenja – infarkt.
Šestomesečna klinička istraživanja na medicinskom fakultetu u Tokiju su pokazala da je skoro polovina od 53 pacijenta sa povećanim krvnim pritiskom imala značajno sniženje krvnog pritiska posle uzimanja extrakta Ganoderme a slične rezultate su dobili Kineski naučnici u svojim obimnim istraživanjima dejstva extrakta Ganoderme na pacijente sa visokim nivoom holesterola kod kojih je nivo holesterola značajno opao posle samo 1-4 meseca svakodnevnog konzumiranja extrakta (kod 68% od 90 pacijenata).

Preporuceno konzumiranje: 5-10g dnevno


Susene Ganodeme Lucidum gljive ( klobuk velicine 15-30cm ) uvoz od najveceg kineskog proizvodjaca, AA klasa cena 100 Eura/kg
Ukoliko mislite da vam Ganodermu Lucidum gljiva moze pomoci slobodno mi se obratite mobilns@ns.sbb.co.yu , +381646127453
Dejan Poslon Novi Sad
Dejan021 is offline   Reply With Quote
Oglasi
Old 02-07-2006, 20:47   #2
prototyp
"serijski prestupnik"
 
prototyp's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: totalitarizam anarhicnog jednoumlja
Posts: 3,128
ninja

a sta dobijemo ako odmah narucimo?
__________________
"O dvonozni sisavci, ni slucajno ne sumnjajte u Svetu Sveopcu Slucajnost koja se aksidentalno relevirala na Svetim ostrvima Galapagosa randomirano iluminiranom Obznanjivacu da se naucno podmetne, nasilu nametne i u podsvijest umetne svima kao obavezni vjeronauk onima koji treba da vjeruju da nista, sem Sv. Slucajnosti, nije sveto…"

ninja mutant
prototyp is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2006, 23:30   #3
DeverLever
Registered User
 
DeverLever's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,616
Quote:
Originally Posted by prototyp
a sta dobijemo ako odmah narucimo?
pa, zavisi sta narucis
DeverLever is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 08:20   #4
Dejan021
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Vama je izgleda dosadno u zivotu, mozemo se gadjati odgovorima koji bas i nemaju puno smisla ali neka zato sluze forumi da se narod zabavlja....
Dejan021 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 19:38   #5
meho
Rahat Lokum :-)
 
meho's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Srpsko CapajeBo - Izrael
Posts: 592
Quote:
Originally Posted by Dejan021
Vama je izgleda dosadno u zivotu, mozemo se gadjati odgovorima koji bas i nemaju puno smisla ali neka zato sluze forumi da se narod zabavlja....
a Hua Kuo Feng ? To ništa jeli , ha .

pa valjal to tako, a Feng Šui ? ni to ništa ?

A kamo ona crvena čikulada s rižom ?, jel ? kamo to ?

jel ba Ho Ši Mina li ti tvog


Kamo to ba ?
__________________
Do Konačne pobede !


***************************************

"If only we could pull out our brain and use only our eyes."
Ne razumeš !?
Guernica
The Germans asked him if he was responsible for the painting and he replied,
"No, YOU are!"
meho is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 21:48   #6
wobuffet
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 865
Ok, da probamo malo smislenije:
Quote:
Originally Posted by Dejan021
U poslednjih 20 godina testirano je dejstvo Ganoderme lucidum preparata i potvrđeno da ova gljiva leči neurosteniju, nesanicu, kijavicu, razna crevna oboljenja, hepatitis, hronični bronhitis, leči jetru, poboljšava imunitet, leči srčana oboljenja i alergije a pominje se i mogućnost da pomognu u smanivanju muka kod pacijenata sa AIDS-om.
Prvo
Nabrajati oboljenja nazivajuci ih "razna crijevna oboljenja" ili "srcana oboljenja" je krajnje neozbiljno jer crijevnih oboljenja ima more i to je jedna izuzetno heterogena grupa oboljenja, da ih niko ko ima veze sa medicinom nikad nece strpati u istu vrecu. Isto vazi za srcana oboljenja, kojih ima jako mnogo i koja medjusobno znaju nemati ama bas nikakve veze. Hepatitis je, jednostavno receno, upala jetre, koja takodje moze biti uzrokovana na bezbroj razlicitih nacina. Itd. Nazalost, u ovakav prikaz indikacija vjeruje obican narod pa zasto im to tako ne nabacati? Cisto da zvuci kao da se odnosi na neku konkretnu bolest...

Drugo
Reci da nesto LIJECI znaci da potpuno oslobadja od bolesti. Vrlo hrabra izjava. Npr. reci da nesto "lijeci jetru" znaci izmedju ostalog da se neko ko umire od ciroze jetre moze pouzdati u taj lijek. Molim te, reci mi, moze li ta gljiva izlijeciti cirozu jetre?
Quote:
Originally Posted by Dejan021
Dejstvo gljive Ganoderme Lucidum na tumor
Glavni uzrok razvoja tumora kod ljudi je slab telesni imunitet. Najbolji efekat u borbi protiv tumora Ganoderma Lucidum postiže regulacijom i aktivacijom imunog sistema, naročito povećavanjem telesnog imuniteta - povećavanjem sposobnosti samoodbrane ljudskog organizma protiv tumora. Ganoderma Lucidum sadrži visoku koncentraciju organskog Germanijuma, Polisaharide i Tripertene. Ove aktivne komponente dokazano jačaju naše imunološke ćelije i poboljšavaju naš imuni sistem.
Najveći deo istraživanja antitumornih efekata gljiva sprovedena je u Japanu. U Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju, Ikekawa i saradnici ispitali su već davne 1969. na miševima kojima su prethodno presadili sarkom 180, antitumorno delovanje ekstrakata jestivih gljiva, što su 5 godina kasnije potvrdili i proširili Hamuro i Chihara u zajedničkom istraživanju toga instituta i poznate prehrambene kompanije Ajinomoto. Osnovni rezultati tih i brojnih drugih istraživanja su sledeći: Lentinula edodes (shiitake) - stopa kočenja rasta tumora iznosi 80,7 %, s potpunim povlačenjem tumora u 6 od 10 slučajeva; Coriolus Versicolor - stopa kočenja tumora iznosi 77,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 8 slučajeva; Ganoderma Lucidum - stopa kočenja tumora iznosi 98,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 5 slučajeva (kod nekih komponenti stopa kočenja tumora iznosi do 100 %, s potpunim povlačenjem tumora u svim slučajevima), itd. Posebno je značajno istaći da pojedini antitumorni agensi deluju ne samo na primarne tumore, nego i u visokom stepenu koče pojavu i razvoj metastaza. Navedeni istraživači, kao i oba Morija (otac i sin), Maeda, Taguchi, Nanba, Aoki i brojni drugi, nepobitno su dokazali da neke lekovite gljive pokazuju visoku ili vrlo visoku stopu kočenja rasta različitih tumora, ali i značajnu stopu njihova potpunog povlačenja ako se s korišćenjem započne pravovremeno, kao i vrlo snažnu zaštitu od tumora ako se uzimaju prije njegova nastanka. Radeći konstantno gotovo 40 godina u relativnoj izolaciji svoga "carstva sredine", do istih su rezultata došli i naučnici iz NR Kine (npr. Xiao - Yu Li, Jia-Fang Wang, Q. Y. Yang i dr). Gljive Ganoderma Lucidum zapravo preko svojih antitumornih jedinjenja pokreću imunobiološke reakcije kojima organizam menja svoje funkcionisanje kako bi ozdravio. Od 1980. za takva je jedinjenja u upotrebi izraz "biomodulatori", odnosno "modifikatori biološkog odgovora”. Ta jedinjenja jačaju i/ili ponovno uspostavljaju imunološke funkcije organizma, kako one generalne, tako i specifični imunitet protiv tumora. Osim toga, ta jedinjenja koče razvoj tumornih ćelija, neposredno ih uništavaju, modifikuju tumorne ćelije, tako da ih odbrambeni sistem organizma može lakše prepoznati kako bi ih uspešnije uništavao, a u nekim situacijama i ubrzavaju sazrevanje tumorskih ćelija, koje se time od malignih ponovno pretvaraju u benigne.
Prvo
Tumor, ponovo, nije jedna bolest. Raznolikost tumora je velika koliko i raznolikost celija koje cine nas organizam pa jos uduplo jer svaki postoji najmanje u dvije forme: benignoj i malignoj. Svesti ih na zajednicki imenitelj je isto ko svesti sve upale na isti nivo. Je li upala grla isto sto i upala pluca? Nije, cak i kad je uzrocnik isti! Dakle, ne postoji lijek za tumor. U najboljem slucaju moze postojati lijek za pojedine vrste tumora.

Drugo
Sta je sarkom 180? Sarkomi imaju svoja imena izvedena iz latinskih naziva. Prvi put cujem da se dijele po brojevima.

Trece
Studije na zivotinjama se nigdje u svijetu ne smatraju relevantnim. To su predklinicke studije i niko ozbiljan ih ne uzima kao finalni zakljucak. Sve i da nije tako, nesto sto je ukljucivalo 10 uzoraka niko cak ni ne naziva studijom. Cak je i 100 uzoraka smijesna cifra. Ozbiljne studije barataju sa stotinama ili hiljadama uzoraka. Samo tada se moze nesto izrazavati u postocima i smatrati relevantnim, gledano sa statisticke strane.

Cetvrto
Veliki problem vezan za tumore je cinjenica da ih organizam slabo ili nikako ne prepoznaje kao strano tijelo. Imati preparat koji ce pokrenuti imuni sistem organizma da prepozna stetnost tumora i unisti ga bi bila revolucija u medicini. Ali kako je taj mehanizam izuzetno sofisticiran, djelovati na njega bi znacilo djelovati na sifru po kojoj su kodirane "celije ubice". Ne moze se jednostavno pojest nesto i izazvati jednu takvu promjenu. Bar za sad ne moze - valjda jednog dana dopremo i do tog dijela medicine. Kad to uspijemo, moci cemo djelovati i obrnuto jer postoje autoimuna oboljenja, gdje organizam greskom svoje vlastite celije prepoznaje kao strane i unistava ih. Toliko autoimunih oboljenja ceka na taj pomak u medicini jer smo danas potpuno nemocni kad su ona u pitanju. To ce biti kao otkrice penicilina!

Peto
Vjerovatno najveca provala u tekstu: ...u nekim situacijama i ubrzavaju sazrevanje tumorskih ćelija, koje se time od malignih ponovno pretvaraju u benigne.
Quote:
Originally Posted by Dejan021
Dejsvto Ganoderme Lucidum na alergije i na upalne procese
Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka antialergijsko dejsvo Ganoderme je bilo predmet istraživanja naučnika u Kini i Japanu. Istraživanja su pokazala da extrakt Ganoderme značajno koči sve četiri vrste alergijskih reakcija, uključujući i pozitivne efekte protiv astme. Istraživači u zdravstveno naučnom centru na univerzitetu u Teksasu su našli da Ganoderma može efikasno da se koristi za tretiranje Konjuktivitisa, Bronhitisa, Reumatizma a da pritom značajno poboljšava imuni sistem kod ljudi.
Okruglo pa na cose. I usput pomjesaj sve sto bi moglo da lici jedno na drugo...
Quote:
Originally Posted by Dejan021
Dejstvo Ganoderme Lucidum na kardiovaskularni sistem
Vekovima je Ganoderma poznata kao kardiovaskularna biljka pa je tako rutinski prepisivana u staroj Kini i Japanu pacijentima sa “ bolovima u grudima “, sa stresom i/ili koronarno arterijskim oboljenjima. Kinski naučnici su našli da Ganoderma poboljšava krvotok i da sadrži kiseline tripertene koje snižavaju visok krvni pritisak, smanjuju holesterol i samim tim sprečavaju srčana oboljenja – infarkt.
Šestomesečna klinička istraživanja na medicinskom fakultetu u Tokiju su pokazala da je skoro polovina od 53 pacijenta sa povećanim krvnim pritiskom imala značajno sniženje krvnog pritiska posle uzimanja extrakta Ganoderme a slične rezultate su dobili Kineski naučnici u svojim obimnim istraživanjima dejstva extrakta Ganoderme na pacijente sa visokim nivoom holesterola kod kojih je nivo holesterola značajno opao posle samo 1-4 meseca svakodnevnog konzumiranja extrakta (kod 68% od 90 pacijenata).
Vec sam spominjala sta je ozbiljna studija, da ne ponavljam...
-------------------------------------------

Nemam nista protiv alternativne medicine. Naprotiv, dovoljno puta sam se uvjerila u njenu moc. Stvar je u tome da ce svi oni koji se ozbiljno bave tim vidom medicine uvijek naglasiti nezaobilaznost zapadne medicine i uvijek ce gledati da se nadopunjavaju. Nazalost, malo je onih koji tako misle. Zato redovno imamo ovakve cudotvorne hepeke koji ce sve sami rijesiti, kao carobnim stapicem.

Licno bi me privukle samo izjave poput ove:
Quote:
Originally Posted by Dejan021
Ganoderma može biti korišćena kao dopuna za vreme hemoterapije i radioterapije za smanjenje neželjenog dejstvo kao što je zamor, gubitak apetita i rizik od infekcija. Takođe može smanjiti toxične neželjene efekte i može ublažiti bolove za vreme hemoterapije i radioterapije naročito kod pacijenata koji su u krajnjoj fazi bolesti, za produžavanje njihovih života i poboljšanje kvaliteta života.
To vec zvuci realno i itekako ima svoju tezinu. Medjutim, dovoljna je samo jedna neozbiljna izjava u tekstu, da ni u ovo ne povjerujem. A tvoja reklama obiluje neozbiljnim izjavama.
wobuffet is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 23:16   #7
prototyp
"serijski prestupnik"
 
prototyp's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: totalitarizam anarhicnog jednoumlja
Posts: 3,128
ninja nije da je isto, ali malo ima blizak kontekst..

..ma sad cu ja nahajcati jednog jarana da dodje reklamirati curokotovo ulje, pa da vidjamo reakciju
__________________
"O dvonozni sisavci, ni slucajno ne sumnjajte u Svetu Sveopcu Slucajnost koja se aksidentalno relevirala na Svetim ostrvima Galapagosa randomirano iluminiranom Obznanjivacu da se naucno podmetne, nasilu nametne i u podsvijest umetne svima kao obavezni vjeronauk onima koji treba da vjeruju da nista, sem Sv. Slucajnosti, nije sveto…"

ninja mutant
prototyp is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2006, 00:24   #8
Dejan021
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Nijednu reč iz teksta nisam izmislio već prosto preveo sa mnogih sajtova koji promovisu Ganoderma gljivu.... znam da vam je ova vrsta gljive potpuno nepoznata i to je potpuno normalna reakcija na balkanu ali pogledajte malo Internet ima na hiljade preparata napravljenih od ove ( crvene Ganoderme gljive ) u svetu i ima bukvalno na hiljade istrazivanja koja dokazuju izuzetna dejstva ove gljive. Molim vas da kada krenete da polemisete na neku temu da se prvo inormisete, barem malko, treba vam max pola sata pretrage i malo znanja engleskog....bez uvrede ali nije mi cilj da promovisem maglu, danas prodavci magle jako tesko prolaze a ja zasigurno nisam od njih.... pozdrav svima


http://www.reishi.com/
http://www.naturalypure.com/GanodermaLucidum.htm
Dejan021 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2006, 00:45   #9
Dejan021
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Inace, Shiitaka gljiva ima slicna dejstva, nesto manje lekovita od Ganoderme i zastupljenija je na nasim prostorima i moze se nabaviti u skoro svim bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane, a od nje se prave mnogi preparati samo sto je za razliku od Ganoderme rasirenija i mnogo poznatija - kod nas na Balkanu, pored Shiitake u Evropi u Supermarketima imaju redovno sledece vrste gljiva : Cordiceps, Boletus Edulis, Maitake, Kombuha... i mnoge druge za koje nas neinformisani narod nije ni cuo da postoje a skoro sve imaju izuzetna lekovita dejstva, pa cak i Šampinjon ima antokancerogena dejstva jedino sto je ta gljiva prihvacena od raje ali Ganoderma Je No 1 u svetu....proverite tu informaciju-nije tesko, Yahoo i Google su cudo, nema prevare sve informacije su nadohvat ruke samo treba hteti...

Last edited by Dejan021 : 04-07-2006 at 00:47.
Dejan021 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2006, 02:06   #10
meho
Rahat Lokum :-)
 
meho's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Srpsko CapajeBo - Izrael
Posts: 592
Quote:
Originally Posted by Dejan021
....bez uvrede ali nije mi cilj da promovisem maglu, danas prodavci magle jako tesko prolaze a ja zasigurno nisam od njih.... pozdrav svima
malo ti sebi "Drug store truck drivin' man"....Miša li ti tvog panonskog .

pa još i ovo:

Quote:
Originally Posted by Dejan021
.... znam da vam(!!!!? ) je ova vrsta gljive potpuno nepoznata i to je potpuno normalna reakcija na balkanu ali pogledajte malo Internet ima ....
eto sad "mi" reaktivni Balkanci, a tebi Džeki Čen familija, šta li, pa nas ono s (pod)osmjehom razumiješ .


btw. znaš li kako se kaže Čubra ili Kukurjek na latinskom ?

Haj' to al bez da guglaš (naš, vaš mi vi oni MIVIOOON )
__________________
Do Konačne pobede !


***************************************

"If only we could pull out our brain and use only our eyes."
Ne razumeš !?
Guernica
The Germans asked him if he was responsible for the painting and he replied,
"No, YOU are!"
meho is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2006, 12:37   #11
Mizra
... i to ce proci!
 
Mizra's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: High
Posts: 1,431
@Dejane, dobro ti je ovo s gljivama, sigurno se radi o vrsti koja ima visestruka ljekovita svojstva, ali kao u slucaju svakog lijeka, vjerovatno nema isti uspjesan ucinak kod svih pacijenata. U svakom slucaju ova tvoja informacija je korisna. Ja licno ne gotivim gljive, nesto mi se ne svidja sto bjeze od sunca (sakrivaju se).

@wobuffet, ti u svom krajnje ozbiljnom i naucnom pristupu, ..., jesil' ti ovako ozbiljna i stroga sa svojim pacijentima. Meni su govorili da su mnoge bolesti rezultat duhovnih stanja (mislim da se to strucno kaze psihosomatski - nemoj me ruzit ako grijesim), tako da blag i njezan pristup moze odagnati makar malo tegobe, ako vec ne moze je u cijelosti ukloniti.

Last edited by Mizra : 04-07-2006 at 12:40.
Mizra is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2006, 13:23   #12
Dejan021
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Hvala puno na podrsci, meni je u svakom slucaju interesantno cuti vise razlicitih misljenja i gledanja na stvari,pogotovo ako su one vezane nesto novo na nasim prostorima. Gljive koje posedujem su cak izuzetnog izgleda imaju do 30 cm u precniku i u svom sastavu imaju 60-70% hrastovine pa tako prilikom secenja se stice utisak da je rec o drvetu a ne gljivi. Opredelio sam se da prodajem cele susene gljive a ne extrakte ili prahove napravljene od Ganoderme upravo zbog nepoverljivosti nasih ljudi a koja je apsolutno razumljiva ( bog zna sta mi je to napakovao ?!? ), tako da zaista tesko mogu da varam ikoga.
Ukoliko ste zainteresovani mozete se informisati o ovoj a i drugim gljivama na sledecim linkovima :
http://www.fungi.co.yu/yu-fungi/sg1misa.html
http://users.net.yu/~gljive/Lekovitost/tumor.html
http://www.reishi.com/
http://www.naturalypure.com/GanodermaLucidum.htm http://www.naturefg.com/pages/b-fung...%20lucidum.htm
http://www.gospodarski-list.hr/clana...refID=01032004
http://www.treasurekeepers.org.yu/sr...eisi/index.htm
http://www.blic.co.yu/arhiva/2004-10...odno_vreme.htm


Pozdrav svima
Dejan021 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2006, 19:29   #13
wobuffet
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 865
Quote:
Originally Posted by Dejan021
Nijednu reč iz teksta nisam izmislio već prosto preveo sa mnogih sajtova koji promovisu Ganoderma gljivu.... znam da vam je ova vrsta gljive potpuno nepoznata i to je potpuno normalna reakcija na balkanu ali pogledajte malo Internet ima na hiljade preparata napravljenih od ove ( crvene Ganoderme gljive ) u svetu i ima bukvalno na hiljade istrazivanja koja dokazuju izuzetna dejstva ove gljive. Molim vas da kada krenete da polemisete na neku temu da se prvo inormisete, barem malko, treba vam max pola sata pretrage i malo znanja engleskog....bez uvrede ali nije mi cilj da promovisem maglu, danas prodavci magle jako tesko prolaze a ja zasigurno nisam od njih.... pozdrav svima
Upravo je obrnuto.
Cim se pojavi nesto novo, svi se ko ludi naloze na to. Niko ne pita sta ni kako, dovoljno je da prva komsinica kaze kako je to nesto dobro. Najbolji primjer je famozni "konjski gel" koji je preko noci postao hit i sad vise nema apoteke u kojoj ga ne mozes kupit. Helem, namazes se i odmah te prestane sve sto te boli, svrbi i sl. Najveca provala je sto je to veterinarski preparat, samo ime mu kaze da je za konje i stvarno se konji mazu s njim. Al' nije bitno, to niko nit pita sta je taj gel, niti gdje je do sad bio sakriven. Samo sto ga jos na hljeb ne pocnu mazat.

Za informisanje s internet stranica treba biti prethodno upoznat o tome koliko su relevantne i ozbiljne, a koliko ne. Mogu i ja napravit internet stranicu i pisat sta me je volja. Zato sam i pocela polemiku sa stanovista nekog opsteg znanja vezanog za bolesti i lijecenje. Trudila sam se da svoju sumnju prikazem sto objektivnije. Sve sto sam dobila je preusmjeravanje na Google i komentar kako smo mi na Balkanu nepovjerljivi.

Nije dovoljno reci da je nesto dobro. Treba znati reci koliko, kad i zasto je dobro. U pitanju je lijecenje ljudi. Ako prodajes nesto sto tvrdis da je lijek, moras puno ozbiljnije pristupit tematici. U suprotnom se odluci za prodaju neceg manje sofisticiranog.

Sreca pa je ovo samo moje misljenje. U vecini slucajeva neces nista posebno morat objasnjavat. Nas svijet bezglavo uzima sve sto je novo, rijetko, tek ili iznova otkriveno, cudotvorno, magicno, senzacionalno. To su ti kljucne rijeci. Nista vise od toga ne moras znati.

PS
Zelim jos jednom spomenuti da nemam nista protiv alternativnih vidova medicine. Primjera radi, nijedan moj ispit na fakultetu nije prosao bez redovnog visednevnog uzimanja Ginsenga, u vidu tableta ili kapsula, i vrlo dobro znam koliko mi je svaki put pomogao podizuci me i fizicki i psihicki. Ginko je, takodje, nesto sto ljekari redovno preporucuju kad je u pitanju mozdana cirkulacija. Ali sve ima svoje granice, dijapazon djelovanja, koliko moze, a koliko ne moze uraditi. Zato ne volim pricu o cudotvornosti bilo cega. Prodavanje cudotvornosti je prodavanje magle.
wobuffet is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2006, 20:09   #14
wobuffet
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 865
Quote:
Originally Posted by Mizra
@wobuffet, ti u svom krajnje ozbiljnom i naucnom pristupu, ..., jesil' ti ovako ozbiljna i stroga sa svojim pacijentima. Meni su govorili da su mnoge bolesti rezultat duhovnih stanja (mislim da se to strucno kaze psihosomatski - nemoj me ruzit ako grijesim), tako da blag i njezan pristup moze odagnati makar malo tegobe, ako vec ne moze je u cijelosti ukloniti.
Nisam znala da sam se u svom postu obracala pacijentu. Mislila sam da pisem nekom ko prodaje nesto za pacijente.

Ili bi mozda ljekari trebali olako uzeti sve sto bilo ko spomene da je lijek? Je li to apelujes na ljekare da se manu naucnog pristupa? Pa da, ko da je tesko lijecit ljude, propises konjski gel i mirna Bosna...

Tako neki dan cujem od sestara kako xy pacijent hoce da se naruci kod drugog interniste jer onaj prvi "ne prica s njim". A ja vrlo dobro znam da taj prvi internista je daleko bolji ljekar od svog kolege. Uz to je vrlo blaga i prijatna osoba po prirodi. Medjutim, ocito pacijent hoce da ga doktor zabavlja ili mozda hoce da mu prica svoje socijalne probleme, sto danas 50% pacijenata radi u ljekarskim ordinacijama. I tako, pacijent ode losijem doktoru, u nadi da ce se dobro ispricat s njim kad mu udje u ordinaciju. To sto ce mozda ostat bolestan i nije narocito bitno...

Nista cudno. Povrsnost je ono sto vlada masama.
wobuffet is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2006, 20:13   #15
Dejan021
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
http://sci.cancerresearchuk.org/labs.../med_mush.html

Ok, nije problem, ukoliko znaš Engleski jezik ovo te mozda moze uveriti. Ovo je zvanicni sajt Engleskog istrazivackog centra gde ces naci nekoliko hiljada stranica u PDF- u istrazivanja uticaja gljiva na tumore, najvise obradjuju upravo Ganodermu. Skini ih sa Neta i proucavaj do mile volje a mozes otvoriti i http://www.reishi.com/ , probaj malo da se udubis i dosta toga ti moze biti jasno. U redovnom kontaktu sam prof Misom Niksicem iz Beograda koji izucava Ganodermu i Shiitake gljive vec 15 godina i koji je mozda i najstrucnija osoba za razgovor o ovoj temi, ja sam samo uvoznik koji misli da ima dobar i proveren proizvod koji moze umnogome moze pomoci mnogim bolesnim ljudima. Poslednjih meseci puno citam o ovoj gljivi na Netu i mene je licno odusevila i smatram da ukoliko je samo 50% od onoga sto pisu o njoj istina da je ova gljiva cudotvorna, naravno ne ukoliko se konzumira nekoliko dana ali na duze staze je fenomenalna no molim vas malo prelistajte ove sajtove, mozda bi mogli napraviti neki vid saradnje na kraju, meni su svakako interesantne osobe koje bi se eventualno mogle ukljuciti u ovaj projekat u Bosni...
Dejan021 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2006, 10:41   #16
Mizra
... i to ce proci!
 
Mizra's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: High
Posts: 1,431
Quote:
Originally Posted by wobuffet
Nisam znala da sam se u svom postu obracala pacijentu. Mislila sam da pisem nekom ko prodaje nesto za pacijente.
ne, ja sam upitao da li ovakav pristup imas prema svojim pacijentima, ne misleci da dejana uzimas kao svog pacijenta. aludiro sam na to da covjek tesko moze podesavati svoj pristup prema razlicitim ljudima (ili skupinama ljudi), pa u jednom slucaju biti umjeren, pun razumjevanj i slicno, a u drugom slucaju biti otresit (pa i pomalo grub). ne kazem da je to nemoguce, no trazi od takvog covjeka poseban duhovni napor, no mozda si ti upravo taj stepen i postigla, ... kako?

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Ili bi mozda ljekari trebali olako uzeti sve sto bilo ko spomene da je lijek? Je li to apelujes na ljekare da se manu naucnog pristupa? Pa da, ko da je tesko lijecit ljude, propises konjski gel i mirna Bosna...
naravno, da ne treba olako uzeti sve sto neko spomene da je lijek (jer i ono za sto se pouzdano zna da je lijek nije nuzno da je lijek u slucaju nekih pacijenata), ali u nekim slucajevima pacijenata ce mozda bas konjski gel biti upravo odgovarajuci.
vidis kako ti svom sagovorniku ne das da kaze sta misli, cuj "apelujes na ljekare da se manu naucnog pristupa", ..., taman posla (u struci sam u kojoj "rekla-kazala" pristup ne dolazi u obzir). samo se ti drzi naucnog pristupa u svojoj struci i ne brini, ..., ali imaju druge stvari o kojima treba dodatno povesti brige (uz taj naucni pristup), a to cu ti spomenuti u nastavku.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Tako neki dan cujem od sestara kako xy pacijent hoce da se naruci kod drugog interniste jer onaj prvi "ne prica s njim". A ja vrlo dobro znam da taj prvi internista je daleko bolji ljekar od svog kolege. Uz to je vrlo blaga i prijatna osoba po prirodi. Medjutim, ocito pacijent hoce da ga doktor zabavlja ili mozda hoce da mu prica svoje socijalne probleme, sto danas 50% pacijenata radi u ljekarskim ordinacijama. I tako, pacijent ode losijem doktoru, u nadi da ce se dobro ispricat s njim kad mu udje u ordinaciju. To sto ce mozda ostat bolestan i nije narocito bitno...
naivno je reci "znam da taj prvi internista je daleko bolji ljekar od svog kolege", kada pacijent koji zeli da svoj problem rijesi to ne zna, a kako tvoj kolega "ne prica s njim" onda on ne zna kojim tokom ide njegovo lijecenje. mozda je taj pacijent i neki ters pa i ne treba njegovu opasku "ne prica s njim" ozbiljno uzeti u slucaju tvog kolege, ali generalno (u medicini) o "ne prica s njim" itekako treba razmisliti. u tvom slucaju mozda i nije sporno "ne prica s njim", ali bi se vjerovatno o "kako prica s njim" moglo malo razmislit.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Nista cudno. Povrsnost je ono sto vlada masama.
slazem se, no nemoj zaboraviti da smo ti i ja, takodje (neko) iz (pomenute) mase.
Mizra is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2006, 11:43   #17
Bella
Princeza
 
Bella's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Latin quarter
Posts: 4,632
Za onog ko boluje od raka, a kome klasicno lijecenje ne pomaze (a znam na zalost takvih) mislim da nema nista lose u tome probati sa tom gljivom. Ne mozes nista izgubiti. Ovako zivot sigurno gube i to u bolovima.
Bella is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2006, 00:29   #18
Dejan021
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Jos malo o Reishi gljivama

Ganoderma lucidum se retko moze naci u prirodi u Kini i Japanu isto kao i kod nas ( hrastova brusnica ) samo sto su oni malko pametniji od nas pa su istražili ( i našli ) metode organizovanog gajenja na plantažama pre otprilike 30 god i to uspešno rade. Japanske metode gajenja ( iskustva ) su preuzeli Južna Koreja, Kina i SAD stim da ima i kod nas nekoliko malih odgajivača ( kućna radinost ) pa stoga Ganoderma gljiva nije exluzivno istočna gljiva već je internacionalna i koristi se veoma rasprostranjeno u Evropi i Americi u raznim oblicima ( kapsule, čajevi, Ganokafa, extrakti...) a zaista je izuzetna gljiva po mnogim svojstvima. Ganoderma u prirodi je neuporedivo manja ( 3-10cm ) i nekvalitetnija u odnosu na gajenu, posedujem uvozne velicine i do 30 cm precnika a u Novosadskom institutu za topolarstvo sam video desetak primeraka iz prirode koji skoro i ne liče na one sa kineskih i japanskih farmi. Inace u svetu se koriste spore ( prah na gljivi ) Ganoderme za lecenje raka dok se kod nas prodaju iskljucivo cele i vecina trgovaca " garantuje da leci rak " i prodaje Ganodermu za 300-500 Eura/kg i preporucuju dnevne doze od 100 g ?!? Ja to netvrdim nikako, sigurno moze da pomogne ali ja licno u cuda neverujem dok se i sam neuverim pogotovo u slucajevima galopirajucih metastaza u nekoj kasnoj fazi a posto se Ganodermom bavim odnedavno nemogu da 100% tvrdim nista osim onoga sto sam procitao na netu a procitao sam mnogo toga sto me uverava da je ta gljiva zaista cudesna,da ima zaista odredjena antikancerogena dejstva podizanjem imuniteta no zivi bili pa videli sta ona zaista moze...
pozdrav svima
Dejan021 is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2006, 20:28   #19
wobuffet
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 865
Quote:
Originally Posted by Mizra
ne, ja sam upitao da li ovakav pristup imas prema svojim pacijentima, ne misleci da dejana uzimas kao svog pacijenta. aludiro sam na to da covjek tesko moze podesavati svoj pristup prema razlicitim ljudima (ili skupinama ljudi), pa u jednom slucaju biti umjeren, pun razumjevanj i slicno, a u drugom slucaju biti otresit (pa i pomalo grub). ne kazem da je to nemoguce, no trazi od takvog covjeka poseban duhovni napor, no mozda si ti upravo taj stepen i postigla, ... kako?
Dobro. Prvo si pitao:
Quote:
Originally Posted by Mizra
jesil' ti ovako ozbiljna i stroga sa svojim pacijentima.
Onda definises to isto ponasanje kao:
Quote:
Originally Posted by Mizra
...a u drugom slucaju biti otresit (pa i pomalo grub).
Moras imati u vidu da ova vrsta komunikacije zahtjeva malo vise preciznosti u izrazavanju. U suprotnom cemo potrositi tonu postova igrajuci se gluhih telefona.

Nego, kakav covjek moze biti prema drugom je nesto sto se itekako moze utrenirati. To ce ti najbolje objasniti meho jer kad kaze da TREBA biti fin, to valjda znaci da postoji odredjeni trud koji ulazes da bi bio fin, tj. treniras da budes fin.

Ja bih jos mogla dodati da postoje citavi treninzi kroz koje prolaze ljudi koji se bave drugim ljudima. Tu se uci o pristupu, gestama, svim svjesnim i podsvjesnim momentima koje mozemo poslati onome ko je nasuprot nama. To sto takvih treninga nema toliko mnogo kod nas, ne znaci da oni nisu stvarno djelotvorni.

Sve ovo je dokaz da nije nikakav problem biti u sustini jedna osoba, a drugima se prezentovat na drugi nacin. Ok, ne moze to svako, ali vecina ljudi moze bar djelimicno, dok dobar dio njih moze biti nesto potpuno suprotno od onoga sto u sustini jeste.
Quote:
Originally Posted by Mizra
naravno, da ne treba olako uzeti sve sto neko spomene da je lijek (jer i ono za sto se pouzdano zna da je lijek nije nuzno da je lijek u slucaju nekih pacijenata), ali u nekim slucajevima pacijenata ce mozda bas konjski gel biti upravo odgovarajuci.
vidis kako ti svom sagovorniku ne das da kaze sta misli, cuj "apelujes na ljekare da se manu naucnog pristupa", ..., taman posla (u struci sam u kojoj "rekla-kazala" pristup ne dolazi u obzir). samo se ti drzi naucnog pristupa u svojoj struci i ne brini, ..., ali imaju druge stvari o kojima treba dodatno povesti brige (uz taj naucni pristup), a to cu ti spomenuti u nastavku.
Kako rekoh, probaj biti precizniji pa cu mozda i pogodit sta je pisac htio da kaze.

A konjiski gel moze pomoci otprilike koliko i sveta vodica. Da se razumijemo, sveta vodica itekako pomaze, kao i sve ono u sta covjek vjeruje. Placebo efekat ili kako to moj profesor patologije jednom rece: nikad ne zanemarujte moc psihe.
Quote:
Originally Posted by Mizra
naivno je reci "znam da taj prvi internista je daleko bolji ljekar od svog kolege", kada pacijent koji zeli da svoj problem rijesi to ne zna, a kako tvoj kolega "ne prica s njim" onda on ne zna kojim tokom ide njegovo lijecenje. mozda je taj pacijent i neki ters pa i ne treba njegovu opasku "ne prica s njim" ozbiljno uzeti u slucaju tvog kolege, ali generalno (u medicini) o "ne prica s njim" itekako treba razmisliti. u tvom slucaju mozda i nije sporno "ne prica s njim", ali bi se vjerovatno o "kako prica s njim" moglo malo razmislit.
Kojim tokom lijecenje ide valjda vidis po sebi, a ne po tome sta ti doktor prica. Pobogu, pa ne moze ti doktor reci da si dobro, ako se ti ne osjecas tako! Sve sto treba je poslusat sta ti doktor kaze, a on ti objasni sta ces i kako uzimati. Takodje ti kaze sta ti je, tipa, imas secer ili visok pritisak, upalu toga i toga i to je obicno dovoljno. Da bi ti objasnjavao ista dalje, ti bi trebao znati puno vise o medicini da bi razumio o cemu je rijec.

Ono sto pacijent u ovom slucaju ocekuje je da sjedi po pola sata u ordinaciji i hekla s doktorom, pretresajuci puno vise od vlastitih zdravstvenih problema. Vjeruj mi, danas su doktori prvo socijalni radnici pa tek onda doktori jer redovno saslusaju sve sto pacijenta frustrira u svakodnevnom zivotu. Ljudi jednostavno nemaju kome da se izjadaju pa odu doktoru. I najveci broj doktora to slusa jer suosjeca s pacijentom, al kad ti pred ordinacijom stoji red bolesnih ljudi, nemas vremena za heklanje.

Sljedeci je problem taj sto pacijenti redovno ne slusaju ono sto im doktor kaze. Znam prilican broj doktora koji su se lomili pricajuci i objasnjavajuci svojim pacijentima kako i sta moraju, da bi im se ovaj onda vratio na kontrolu bez i jedne ispostovane stavke, a ocekujuci da ce mu biti bolje. Takvi su nakon odredjenog vremena prestali da pomno objasnjavaju.

Da ne pricam o situacijama gdje pacijenti lazu doktoru. Takvih je more. Laze da uzima lijekove, laze da mu je dobro ili da mu je lose... Znam doktora koji je dobio infarkt jer ga je pacijentica optuzila da joj je napravio ablaciju dojke bez njenog pristanka. Jedan vrstan hirurg koji je tada bio pred penzijom sa neokaljanom reputacijom, nakon toga je prestao pricati sa svojim pacijentima. Zar ti ne bi?
Quote:
Originally Posted by Mizra
slazem se, no nemoj zaboraviti da smo ti i ja, takodje (neko) iz (pomenute) mase.
Znam. Zato se i ne cudim sto me pitas kako se ponasam s pacijetima, iako ti je podloga za takvo pitanje krajnje povrsna.

Last edited by wobuffet : 18-07-2006 at 20:30.
wobuffet is offline   Reply With Quote
Old 25-07-2006, 00:24   #20
Mizra
... i to ce proci!
 
Mizra's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: High
Posts: 1,431
Quote:
Originally Posted by wobuffet
Dobro. Prvo si pitao:
...
Onda definises to isto ponasanje kao:
...
Moras imati u vidu da ova vrsta komunikacije zahtjeva malo vise preciznosti u izrazavanju. U suprotnom cemo potrositi tonu postova igrajuci se gluhih telefona.

Nego, kakav covjek moze biti prema drugom je nesto sto se itekako moze utrenirati. To ce ti najbolje objasniti meho jer kad kaze da TREBA biti fin, to valjda znaci da postoji odredjeni trud koji ulazes da bi bio fin, tj. treniras da budes fin.

Ja bih jos mogla dodati da postoje citavi treninzi kroz koje prolaze ljudi koji se bave drugim ljudima. Tu se uci o pristupu, gestama, svim svjesnim i podsvjesnim momentima koje mozemo poslati onome ko je nasuprot nama. To sto takvih treninga nema toliko mnogo kod nas, ne znaci da oni nisu stvarno djelotvorni.

Sve ovo je dokaz da nije nikakav problem biti u sustini jedna osoba, a drugima se prezentovat na drugi nacin. Ok, ne moze to svako, ali vecina ljudi moze bar djelimicno, dok dobar dio njih moze biti nesto potpuno suprotno od onoga sto u sustini jeste.

Kako rekoh, probaj biti precizniji pa cu mozda i pogodit sta je pisac htio da kaze.
Drago mi je da si procitala moj post pa i napisala odgovor na isti. Komunikacija medju ljudima je vazna, moze se odvijati na razlicite nacine, a meho (koji se za neke na forumu ucinio da nije bas nesto pametan, ali da zna sta je ljubav) bi sigurno u kontekstu komunikacije spomenuo da "je pametnom dovoljan i isaret ...".

Djelimicno se slazem da se moze utrenirati to kakav je covjek prema drugom, no tu postoji granica kada se prelazi u dvolicnjastvo. To kakav si prema majci, bratu, prijatelju, radnom kolegi, nekom ko ti "nije nista", se moze razlikovati u nijansama, ali mislim da te nijanse ne ukljucuju prelaz od umjerenosti, njeznosti i razumjevanja do otresitosti, arogancije i pomalo grubosti. Naravno, ovo zadnje ne vazi u slucaju onih koji su zavrsili akademiju scenskih umjetnosti, i dobro poznaju tehnike transformacije u zeljeni lik, ali pretpostavljam da ti u toku svog studija nisi imala ovu vrstu izobrazbe, mada si, kako vec spomenu, prosla kroz neke treninge za one koji se bave drugim ljudima.
Na osnovu prethodnog, ja bih ipak ostao pri konstataciji da si onakav prema ljudima kakav si iznutra (duhovno, dakle), i nikavi treninzi to ne mogu promjeniti, a ako pomislis i da su uspjeli treninzi, prati sebe i vidjeces da nesvjesno odstupis od onog utreniranog i pokazes svoju unutrasnjost.
Da, dobri nas meho cesto spomene "treba bit fin", i u pravu si kada zakljucujes da je potreban trud da budes fin, ali to nije vrsta truda na koju ti mislis nego trud ocuvanja "finoce", dok za postizanje "finoce" kod nekog je potrebno da druga osoba (nazovimo je odgajatelj, a pojam "finoce" nazovimo odgojem) ulozi trud.
Budimo realni, biti jedna osoba a drugim se prezentovat na drugi nacin, nije moguce.
Naravno, postoje izuzeci od ovoga, i mislim da u tu skupinu spadaju prethodno pomenuti "odgajatelji", no da li smo, ti i/ili ja, jedni od tih nisam siguran (ustvari, za sebe sam siguran da nisam).
Ovo da bih pojasnio trebalo bi da mnogo toga kazem, a mislim da se u tvome slucaju radi o visprenoj osobi i da razumijes sta hocu reci, samo je mozda problem u vremenu koje mozes odvojiti na promisljanje o temi koje se dohvatismo.
Pisac ne moze biti precizniji, barem sa ove "udaljenosti" mi to nije moguce, promisli malo pa ces vidjeti sta sam htio da kazem, i za to ti nije potrebna pomoc pisca.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
A konjiski gel moze pomoci otprilike koliko i sveta vodica. Da se razumijemo, sveta vodica itekako pomaze, kao i sve ono u sta covjek vjeruje. Placebo efekat ili kako to moj profesor patologije jednom rece: nikad ne zanemarujte moc psihe.
Dobar ti je ovaj primjer sa "svetom vodicom" (i mislim da cak moze biti i mnogo ucinkovitija od konjskog gela kojeg spomenusmo u ovom i prethodnim postovima). Placebo mi nije bio poznat (barem kao termin), ali ovo sto ti je profesor patologije rekao, je sigurno istina. Ostanimo kod "svete vodice" i neka je to ono u sta ljudi vjeruju. Masaru Emoto je napravio istrazivanje na temu kako se voda ponasa kad se izlozi razlicitim spoljnjim uticajima, kao npr. rijecima, muzici, mislima, ili molitvi, i primjetio je da voda reaguje na ono "sto cuje" i da posmatrajuci kristale zamrznute vode kojoj je prethodno "receno" nesto "lijepo" (rijeci, muzika, molitva) je uocio pravilnu ("kvalitetnu") strukturu. Dok u slucaju kada je vodi "receno" nesto "lose", poslije zamrzavanja kristalna struktura je dobijala nepravilne ("ruzne") forme. Dakle, voda "pamti" i u stanju je da tu informaciju prenese (bolesnom organizmu da donese "radosnu vijest" koja ce uzrokovat promjenu u malformiranim tkivu ili nesto slicno). A homeopatska medicina upravo koristi rezultate koji proisticu iz "fizickog" pamcenja vode. Dakle, "sveta vodica" itekako moze biti ucinkovitija od konjskog gela. Negdje sam naiso na jednu lijepu konstataciju da je voda ogledalo ljudske svijesti (a nije slucajno da je covjek upravo u vodi prvo vidio svoj odraz - lik).

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Kojim tokom lijecenje ide valjda vidis po sebi, a ne po tome sta ti doktor prica. Pobogu, pa ne moze ti doktor reci da si dobro, ako se ti ne osjecas tako! Sve sto treba je poslusat sta ti doktor kaze, a on ti objasni sta ces i kako uzimati. Takodje ti kaze sta ti je, tipa, imas secer ili visok pritisak, upalu toga i toga i to je obicno dovoljno. Da bi ti objasnjavao ista dalje, ti bi trebao znati puno vise o medicini da bi razumio o cemu je rijec.

Ono sto pacijent u ovom slucaju ocekuje je da sjedi po pola sata u ordinaciji i hekla s doktorom, pretresajuci puno vise od vlastitih zdravstvenih problema. Vjeruj mi, danas su doktori prvo socijalni radnici pa tek onda doktori jer redovno saslusaju sve sto pacijenta frustrira u svakodnevnom zivotu. Ljudi jednostavno nemaju kome da se izjadaju pa odu doktoru. I najveci broj doktora to slusa jer suosjeca s pacijentom, al kad ti pred ordinacijom stoji red bolesnih ljudi, nemas vremena za heklanje.

Sljedeci je problem taj sto pacijenti redovno ne slusaju ono sto im doktor kaze. Znam prilican broj doktora koji su se lomili pricajuci i objasnjavajuci svojim pacijentima kako i sta moraju, da bi im se ovaj onda vratio na kontrolu bez i jedne ispostovane stavke, a ocekujuci da ce mu biti bolje. Takvi su nakon odredjenog vremena prestali da pomno objasnjavaju.

Da ne pricam o situacijama gdje pacijenti lazu doktoru. Takvih je more. Laze da uzima lijekove, laze da mu je dobro ili da mu je lose... Znam doktora koji je dobio infarkt jer ga je pacijentica optuzila da joj je napravio ablaciju dojke bez njenog pristanka. Jedan vrstan hirurg koji je tada bio pred penzijom sa neokaljanom reputacijom, nakon toga je prestao pricati sa svojim pacijentima. Zar ti ne bi?
Mislim da si ovdje ti povrsna i da dolazis u koliziju sa onim sto si prethodno rekla (citirajuci svog profesora) o ne zanemarivanju moci psihe. Itekako ljekar moze reci da si dobro ili koliko to nisi dobro, pruzajuci pacijentu mogucnost da se "pripremi" i psihicki za borbu protiv bolesti. Imam prijateljicu na kardiohirurgiji koja mi je spominjala da slucajevi pacijenata koji su bili u teskom stanju pred operativni zahvat, a kojim je pri tome jasno bilo predoceno koliko je njihovo stanje ozbiljno, su uspjesnije prosli operativni tretman (pored procjena za slabe sanse na uspjeh), u odnosu na one pacijente koji su bili u boljem zdravstvenom stanju ali nije im bila predocena "ozbiljnost" i njihovog stanja, i tako "nespremni" psihicki su imali slabije (uglavnom fatalne) rezultate u operativnim zahvatima.
Malo si me nasmijala sa ovim heklanjem, kontam, no u takvom slucaju mudar ljekar ce znati kako da svog pacijenta natjera da sam hekla i da njega ostavi da radi sa drugim pacijentima.
Znam da postoje slucajevi u kojima pacijenti (ili klijenti u nekim drugim strukama) nisu disciplinovani i ne postupaju po preporukama, ali vjerujem da su ovo izolovani slucajevi, koje kao takve mozemo posmatrati izuzetkom od pravila disciplinovanog pacijenta (klijenta).
Mislim da ce mali broj ljudi se "igrati" sa preporukama lijecnika i time ugrozavati svoje zdravlje.
Zabusanata medju pacijentima, koji lazu i spremni su da potvore ljekara, sigurno ima, a kako se ispravno postaviti i ne dovesti se u poziciju tvog nesretnog kolege ljekara, o tome ja ne bih govorio, i da budem iskren odgovor na tvoje pitanje o pricanju sa pacijentima ti ne mogu dati.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Znam. Zato se i ne cudim sto me pitas kako se ponasam s pacijetima, iako ti je podloga za takvo pitanje krajnje povrsna.
Citavo vrijeme potenciras povrsnost mojih pitanja ili opservacija o tvome stavu na ovom threadu i onome kakvim sam procijenio da je mozda tvoj stav prema pacijentima, a zaboravljas da u okviru postavljene teme smo prilicno se udaljili od iste, i ne mozemo detaljnije raspredati o tome, nego da samo usput malo promislimo i pokusamo to nase promisljanje provuci izmedju dejanovih savjeta o ljekovitim gljivama.
Dakle, da vidimo, gljive, konjski gel, "sveta vodica" ili nesto cetvrto, ili mozda svega od toga u pravoj mjeri.
Mizra is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2006, 23:51   #21
wobuffet
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 865
Da ne bih heklala na vise strana, vracam se tamo gdje je pocelo.
Quote:
Originally Posted by Mizra
Drago mi je da si procitala moj post pa i napisala odgovor na isti. Komunikacija medju ljudima je vazna, moze se odvijati na razlicite nacine, a meho (koji se za neke na forumu ucinio da nije bas nesto pametan, ali da zna sta je ljubav) bi sigurno u kontekstu komunikacije spomenuo da "je pametnom dovoljan i isaret ...".
Da. Isto ko i budali. E sad, gdje je razlika izmedju pametnog i budale? Vjerovatno u tome sto pametan reaguje samo na isarete sebi bliskih ljudi, dok budala reaguje na sve moguce isarete, misleci da moze procitati ama bas svakoga, bez obzira sto ga ne poznaje.
Quote:
Originally Posted by Mizra
Djelimicno se slazem da se moze utrenirati to kakav je covjek prema drugom, no tu postoji granica kada se prelazi u dvolicnjastvo. To kakav si prema majci, bratu, prijatelju, radnom kolegi, nekom ko ti "nije nista", se moze razlikovati u nijansama, ali mislim da te nijanse ne ukljucuju prelaz od umjerenosti, njeznosti i razumjevanja do otresitosti, arogancije i pomalo grubosti. Naravno, ovo zadnje ne vazi u slucaju onih koji su zavrsili akademiju scenskih umjetnosti, i dobro poznaju tehnike transformacije u zeljeni lik, ali pretpostavljam da ti u toku svog studija nisi imala ovu vrstu izobrazbe, mada si, kako vec spomenu, prosla kroz neke treninge za one koji se bave drugim ljudima.
Na osnovu prethodnog, ja bih ipak ostao pri konstataciji da si onakav prema ljudima kakav si iznutra (duhovno, dakle), i nikavi treninzi to ne mogu promjeniti, a ako pomislis i da su uspjeli treninzi, prati sebe i vidjeces da nesvjesno odstupis od onog utreniranog i pokazes svoju unutrasnjost.
Samo cu ti reci da ti od srca zelim da ti se u zivotu ne desi nista sto ce bi te natjeralo da promijenis ovo svoje misljenje.
Da, dobri nas meho cesto spomene "treba bit fin", i u pravu si kada zakljucujes da je potreban trud da budes fin, ali to nije vrsta truda na koju ti mislis nego trud ocuvanja "finoce", dok za postizanje "finoce" kod nekog je potrebno da druga osoba (nazovimo je odgajatelj, a pojam "finoce" nazovimo odgojem) ulozi trud.
Budimo realni, biti jedna osoba a drugim se prezentovat na drugi nacin, nije moguce.
Naravno, postoje izuzeci od ovoga, i mislim da u tu skupinu spadaju prethodno pomenuti "odgajatelji", no da li smo, ti i/ili ja, jedni od tih nisam siguran (ustvari, za sebe sam siguran da nisam).
Ovo da bih pojasnio trebalo bi da mnogo toga kazem, a mislim da se u tvome slucaju radi o visprenoj osobi i da razumijes sta hocu reci, samo je mozda problem u vremenu koje mozes odvojiti na promisljanje o temi koje se dohvatismo.
Pisac ne moze biti precizniji, barem sa ove "udaljenosti" mi to nije moguce, promisli malo pa ces vidjeti sta sam htio da kazem, i za to ti nije potrebna pomoc pisca.
Vidis, ja vjerujem iskljucivo u finocu koja se ne uci, ne trenira i oko koje se covjek ne trudi. Ne interesuje me ono "molim" kad se kaze "hvala" i sve ostalo sto se da nauciti, sto jeste izuzetno potrebno, ali nije relevantno za procjenu nekoga.

Jos cu ti samo od srca pozeljeti da ti se nikad ne desi nesto sto ce te natjerati da se uvjeris koliko se ljudi stvarno mogu predstaviti na potpuno suprotan nacin od onoga sto u sustini jesu.
Quote:
Originally Posted by Mizra
Dobar ti je ovaj primjer sa "svetom vodicom" (i mislim da cak moze biti i mnogo ucinkovitija od konjskog gela kojeg spomenusmo u ovom i prethodnim postovima). Placebo mi nije bio poznat (barem kao termin), ali ovo sto ti je profesor patologije rekao, je sigurno istina. Ostanimo kod "svete vodice" i neka je to ono u sta ljudi vjeruju. Masaru Emoto je napravio istrazivanje na temu kako se voda ponasa kad se izlozi razlicitim spoljnjim uticajima, kao npr. rijecima, muzici, mislima, ili molitvi, i primjetio je da voda reaguje na ono "sto cuje" i da posmatrajuci kristale zamrznute vode kojoj je prethodno "receno" nesto "lijepo" (rijeci, muzika, molitva) je uocio pravilnu ("kvalitetnu") strukturu. Dok u slucaju kada je vodi "receno" nesto "lose", poslije zamrzavanja kristalna struktura je dobijala nepravilne ("ruzne") forme. Dakle, voda "pamti" i u stanju je da tu informaciju prenese (bolesnom organizmu da donese "radosnu vijest" koja ce uzrokovat promjenu u malformiranim tkivu ili nesto slicno). A homeopatska medicina upravo koristi rezultate koji proisticu iz "fizickog" pamcenja vode. Dakle, "sveta vodica" itekako moze biti ucinkovitija od konjskog gela. Negdje sam naiso na jednu lijepu konstataciju da je voda ogledalo ljudske svijesti (a nije slucajno da je covjek upravo u vodi prvo vidio svoj odraz - lik).
Ovo su vrlo zanimljive stvari o kojima ja nemam pojma pa ih zato i ne mogu komentarisati. Prvi put cujem da voda kristalizira na razlicite nacine, s obzirom da su nas ucili da postoji samo jedan nacin na koji se to desava. Mogu ti samo reci da to nije ono na sto sam ja mislila kad sam spomenula svetu vodicu. To se vrlo jasno vidi iz mog predhodnog posta - pricala sam o ljudskoj psihi.
Quote:
Originally Posted by Mizra
Mislim da si ovdje ti povrsna i da dolazis u koliziju sa onim sto si prethodno rekla (citirajuci svog profesora) o ne zanemarivanju moci psihe. Itekako ljekar moze reci da si dobro ili koliko to nisi dobro, pruzajuci pacijentu mogucnost da se "pripremi" i psihicki za borbu protiv bolesti. Imam prijateljicu na kardiohirurgiji koja mi je spominjala da slucajevi pacijenata koji su bili u teskom stanju pred operativni zahvat, a kojim je pri tome jasno bilo predoceno koliko je njihovo stanje ozbiljno, su uspjesnije prosli operativni tretman (pored procjena za slabe sanse na uspjeh), u odnosu na one pacijente koji su bili u boljem zdravstvenom stanju ali nije im bila predocena "ozbiljnost" i njihovog stanja, i tako "nespremni" psihicki su imali slabije (uglavnom fatalne) rezultate u operativnim zahvatima.
Brkas razlicite pojmove.
Pacijent je taj koji daje doktoru informacije o svom stanju. Isto tako mu objasnjava na koji nacin je osjetio ili nije osjetio poboljsanje od terapije koja mu je propisana. Hajde, sjeti se kako je to kad dodjes doktoru: je li ti njemu pricas kako ti je ili on tebi?

Ovo sto je tvoja prijateljica rekla su sasvim druge situacije. Medjutim, i one su vrlo diskutabilne jer zavise od mnogo faktora, kao npr. povjerenja koje pacijent ima ili nema prema doktoru, uopste njegove sugestibilnosti, cinjenice da je optimista/pesimista po defaultu i sl. Svakako da je znacajno dati pacijentu podrsku, ali tu nije ljekar jedini o kojem to ovisi.
Quote:
Originally Posted by Mizra
Malo si me nasmijala sa ovim heklanjem, kontam, no u takvom slucaju mudar ljekar ce znati kako da svog pacijenta natjera da sam hekla i da njega ostavi da radi sa drugim pacijentima.
Znam da postoje slucajevi u kojima pacijenti (ili klijenti u nekim drugim strukama) nisu disciplinovani i ne postupaju po preporukama, ali vjerujem da su ovo izolovani slucajevi, koje kao takve mozemo posmatrati izuzetkom od pravila disciplinovanog pacijenta (klijenta).
Mislim da ce mali broj ljudi se "igrati" sa preporukama lijecnika i time ugrozavati svoje zdravlje.
Zabusanata medju pacijentima, koji lazu i spremni su da potvore ljekara, sigurno ima, a kako se ispravno postaviti i ne dovesti se u poziciju tvog nesretnog kolege ljekara, o tome ja ne bih govorio, i da budem iskren odgovor na tvoje pitanje o pricanju sa pacijentima ti ne mogu dati.
Izvini, ali ovdje vec pricas o stvarima o kojima nemas ama bas nimalo pojma. Znaj da je ovo samo tvoja pretpostavka koju baziras polazeci od sebe i koja je predaleko od realnog. Ne bi vjerovao koliko...
Quote:
Originally Posted by Mizra
Citavo vrijeme potenciras povrsnost mojih pitanja ili opservacija o tvome stavu na ovom threadu i onome kakvim sam procijenio da je mozda tvoj stav prema pacijentima, a zaboravljas da u okviru postavljene teme smo prilicno se udaljili od iste, i ne mozemo detaljnije raspredati o tome, nego da samo usput malo promislimo i pokusamo to nase promisljanje provuci izmedju dejanovih savjeta o ljekovitim gljivama.
Dakle, da vidimo, gljive, konjski gel, "sveta vodica" ili nesto cetvrto, ili mozda svega od toga u pravoj mjeri.
Udaljavanje od teme nisam ja inicirala. Ako nista drugo, bila sam u pravu po pitanju Dejanove kompetentnosti da nam prica o ljekovitosti toga sto prezentuje. Medjutim, ti si dao komentar na ono sto sam napisala i taj komentar je bio ono sto nas je odvojilo od teme. Procjenjivati neciji stav prema pacijentima nije bas nesto sto se radi na osnovu postova napisanih na forumu. Ili to mozda nije bila procjena vec samo nacin da me izazoves? Ne znam, s obzirom da svo vrijeme imam osjecaj da hoces nesto da mi kazes ali obilazis oko toga ko macak oko vruce kase. A kako se ne osvrcem na isarete onih koje ne poznajem, nemam namjeru promisljati o necemu sto mozda jeste, a mozda i nije...

Inace mogu praviti preporuke samo o nacinu lijecenja koji mi je poznat. U ostalo se ne upustam.
wobuffet is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2006, 00:15   #22
prototyp
"serijski prestupnik"
 
prototyp's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: totalitarizam anarhicnog jednoumlja
Posts: 3,128
ninja

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Ili to mozda nije bila procjena vec samo nacin da me izazoves? Ne znam, s obzirom da svo vrijeme imam osjecaj da hoces nesto da mi kazes ali obilazis oko toga ko macak oko vruce kase. A kako se ne osvrcem na isarete onih koje ne poznajem, nemam namjeru promisljati o necemu sto mozda jeste, a mozda i nije...
__________________
"O dvonozni sisavci, ni slucajno ne sumnjajte u Svetu Sveopcu Slucajnost koja se aksidentalno relevirala na Svetim ostrvima Galapagosa randomirano iluminiranom Obznanjivacu da se naucno podmetne, nasilu nametne i u podsvijest umetne svima kao obavezni vjeronauk onima koji treba da vjeruju da nista, sem Sv. Slucajnosti, nije sveto…"

ninja mutant
prototyp is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2006, 02:43   #23
Mizra
... i to ce proci!
 
Mizra's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: High
Posts: 1,431
Quote:
Originally Posted by wobuffet
Da. Isto ko i budali. E sad, gdje je razlika izmedju pametnog i budale? Vjerovatno u tome sto pametan reaguje samo na isarete sebi bliskih ljudi, dok budala reaguje na sve moguce isarete, misleci da moze procitati ama bas svakoga, bez obzira sto ga ne poznaje.
pametan reaguje na sve isarete koji u konkretnoj situaciji imaju smisla i daju bolje rjesenje za njega bez obzira ko mu to govori (ne gledas ko ti isareti, nego sta ti isareti), a reakcija budale na bilo kakve isarete je njegova neizmjerna radost.
ne znam zasto bi pametan reagovao samo na isarete sebi bliskih osoba!?
isareti se mogu ticati i onog ko isareti a i onog kome se isareti, mada se u najvecem broju slucajeva isaret tice samo onoga kome je upucen, tako da mi nije jasno zasto bi, onaj kome se isareti, trebao uopste da razmislja i "cita" onoga ko mu isareti, njemu je pametnije da razmisli o znacenju isareta koji mu je upucen.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Vidis, ja vjerujem iskljucivo u finocu koja se ne uci, ne trenira i oko koje se covjek ne trudi. Ne interesuje me ono "molim" kad se kaze "hvala" i sve ostalo sto se da nauciti, sto jeste izuzetno potrebno, ali nije relevantno za procjenu nekoga.
Jos cu ti samo od srca pozeljeti da ti se nikad ne desi nesto sto ce te natjerati da se uvjeris koliko se ljudi stvarno mogu predstaviti na potpuno suprotan nacin od onoga sto u sustini jesu.
mislim da ne postoji niti jedna dobra stvar ili vrlina kod neke osobe a da za istu ta osoba nije ulozila neki trud (uvjezbala je), pa cak i od trivijalnih stvari koje si navela do vrhunskih unutarnjih (duhovnih) stanja. cesto se sjetim izreke jednog mudrog covjeka koji je reko da nije mogao sve ljude (koje je susretao kroz svoj zivot) voliti, ali mu je trebalo dosta vremena da postigne da niti jednog od njih ne mrzi. dakle, vjezbao je jednu duhovnu vrlinu, mozda je od rodjenja pri sebi imao osobinu "dobre duse" ali ipak to je trebalo "polirat". za njega je time mozda put postizanja "finoce" bio olaksan u odnosu na nekoga ko je "lose naravi", ali i jedan i drugi su morali uloziti trud, neko manji - neko veci.
procjena nekoga da li se prikazuje u drugom svjetlu od onog kakav je u sustini, uglavnom zavisi od toga da li u procjenu ukljucujes i emocije.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Ovo su vrlo zanimljive stvari o kojima ja nemam pojma pa ih zato i ne mogu komentarisati. Prvi put cujem da voda kristalizira na razlicite nacine, s obzirom da su nas ucili da postoji samo jedan nacin na koji se to desava. Mogu ti samo reci da to nije ono na sto sam ja mislila kad sam spomenula svetu vodicu. To se vrlo jasno vidi iz mog predhodnog posta - pricala sam o ljudskoj psihi.
interesantna su istrazivanja pomenutog naucnika (i drugih koji su dosli do istih ili slicnih rezultata) u vezi "memorijskih" svojstava vode, a smisao u kojem si ti spominjala "svetu vodicu" sigurno se ne moze odvojiti od ovoga. razumu je tesko objasniti vezu izmedju duhovnog i materijalnog, tako da isti uglavnom negira i postojanje te veze, no, sebe ovim previse ne opterecujem i u svakoj prilici vodi nesto lijepo sapnem prije nego sto je popijem.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Brkas razlicite pojmove.
Pacijent je taj koji daje doktoru informacije o svom stanju. Isto tako mu objasnjava na koji nacin je osjetio ili nije osjetio poboljsanje od terapije koja mu je propisana. Hajde, sjeti se kako je to kad dodjes doktoru: je li ti njemu pricas kako ti je ili on tebi?
Ovo sto je tvoja prijateljica rekla su sasvim druge situacije. Medjutim, i one su vrlo diskutabilne jer zavise od mnogo faktora, kao npr. povjerenja koje pacijent ima ili nema prema doktoru, uopste njegove sugestibilnosti, cinjenice da je optimista/pesimista po defaultu i sl. Svakako da je znacajno dati pacijentu podrsku, ali tu nije ljekar jedini o kojem to ovisi.
da, ponekad se desava da brkam razlicite pojmove, ali iz licnog iskustva znam da u prilikama kada sam trazio pomoc ljekara, ovaj bi formalno saslusao to kako mi je, a onda bi dao da uradim skup standardnih pretraga nakon kojih bi on meni fino reko kako sam ustvari. tako da se stvar svodi upravo na to da ljekar prica kako ti je, ako to nije ovako onda ne vidim svrhu ljekara.
prijateljica mi je govorila o jos nekim stvarima koje su iz vase struke a koje nisam bas najbolje konto, ali na kraju sam skonto da nekad ljekar ako zeli uspjeh u lijecenju svog pacijenta treba sa njim malo i "heklat".

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Izvini, ali ovdje vec pricas o stvarima o kojima nemas ama bas nimalo pojma. Znaj da je ovo samo tvoja pretpostavka koju baziras polazeci od sebe i koja je predaleko od realnog. Ne bi vjerovao koliko...
ne znam da sam poceo govoriti o stvarima strogo iz lijecnicke struke, ovo moze generalno biti problematika svake struke koja pruza usluge klijentima.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Udaljavanje od teme nisam ja inicirala. Ako nista drugo, bila sam u pravu po pitanju Dejanove kompetentnosti da nam prica o ljekovitosti toga sto prezentuje. Medjutim, ti si dao komentar na ono sto sam napisala i taj komentar je bio ono sto nas je odvojilo od teme. Procjenjivati neciji stav prema pacijentima nije bas nesto sto se radi na osnovu postova napisanih na forumu. Ili to mozda nije bila procjena vec samo nacin da me izazoves? Ne znam, s obzirom da svo vrijeme imam osjecaj da hoces nesto da mi kazes ali obilazis oko toga ko macak oko vruce kase. A kako se ne osvrcem na isarete onih koje ne poznajem, nemam namjeru promisljati o necemu sto mozda jeste, a mozda i nije...
bile ljekovite gljive ili ne, neko ce od njih sigurno imati koristi.
ok, udaljili smo se u komentarima od teme threada, ali mislim da smo i dalje tretirali problematiku zdravlja (duhovnog ili fizickog, nebitno, to dvoje je i onako neodvojivo).
Stav koji si zauzela u komentaru na pocetku threada, mi je upravo izgledao da je tvoj, da si to ti u stvari. U namjeri da to potvrdim, napisao sam svoj komentar (ti mozes to nazvati mojim nacinom da te izazovem, ..., ali na sta???).
recimo da macak zna da je kasa vruca i da bi se mogao oprziti.
kao sto spomenuh na pocetku, ne treba gledati ko ti daje isaret, nego sta se isareti, a medjusobno nepoznavanje je upravo razlog zbog kojeg je isaret najpogodniji da prenese poruku.

Quote:
Originally Posted by wobuffet
Inace mogu praviti preporuke samo o nacinu lijecenja koji mi je poznat. U ostalo se ne upustam.
Iskreno se nadam da si istinski poznavaoc nekog od (ili vise razlicitih) nacina lijecenja, a da su svjedokom, uspjesnosti istog, pacijenti koje si lijecila!

Last edited by Mizra : 24-08-2006 at 02:47.
Mizra is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT +2. The time now is 22:14.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.