Go Back   forum.djesi.ba > ON TOPIC > Blue Room

Blue Room Prostor predvidjen za ozbiljnije teme

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 26-11-2002, 20:16   #1
iznogud
pain in the brain
 
iznogud's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Inda Head
Posts: 6,443
egoista, to sam ja! (klapa druga)

dakle, ego! ja!

koliko volite sebe? ja mislim da covjek prvo mora upoznati pa onda nauciti da voli i postuje samog sebe, da bi isto tako sutradan upoznao svoje bliznje, a onda naucio da ih voli/postuje?
iznogud is offline   Reply With Quote
Oglasi
Old 26-11-2002, 21:16   #2
luna
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: malo odstrag i uzvodno
Posts: 9,118
egoista, to sam ja! (klapa druga)

volim sebe koliko mi treba, da se ne ponavljam..., neki dan vise neki manje. ne smatram se egoistom, niti mi egoista, po definiciji, djeluje kao nesto pozitivno.
tesko je stvarno voljeti druge ako sebe ne volis, onda si vise u fazonu da zelis da budes ono sto ti mislis da bi drugi htjeli da ti jesi. sad, nisam bas sigurna da je cilj cijele ove vjezbe ( mislim, zivotne) da mi tu sad nesto volimo druge. ne znam bas sta je cilj(smrt?) ali mi se nekako cini da je vecini nas cilj da do cilja stignu sa sto manje ogrebotina.
vremenom naviknes da primas udarce i da ih i sam zadajes. u svemu tome se trudim da nekako ostanem dosljedna sebi. ako bas moram da zadam udarac da ne boli previse, i da ne lupam bas po glavi. nemoguce je to ostvariti uvijek i u svakoj prilici na nacin kojim bih ja uvijek bila zadovoljna. c'est la vie!
luna is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2002, 05:37   #3
HANNIBAL
Registered User
 
HANNIBAL's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Innsbruck
Posts: 635
egoista, to sam ja! (klapa druga)

Postavka da se iz spoznaje samog sebe (egoizma!!!) ide putem ljubavi prema bliznjim je u najmanju ruku udaranje kamena temeljca za giljotinu na kojoj ce biti smaknut nas Ego. Kako se radi o klasicnom udvaranju vecinskom misljenju nije ni cudo da se vjecito nastoji racionalizovati i moralisticki prosudjivati o jednoj nepojmljivoj tragediji, egoizmu. Njegov pojava je prevashodno uzrokovana krizom ljudskog zivota i potreba da se ljudski, rodovski sistem (mravinjak) stavi pod udarce licnih principa. Ljudski rod je prirodna pojava, ali i jedna apsolutno bezlicna i samoj licnosti potpuno strana moc, jer ta bioloska stihija pretvara licnost jedino u sredstvo, u malu kap u moru.
Zasto svi mazohisticki teze da se atomiziraju u tu malu, sicusnu kap i tako se sjedine u veliku cjelinu? Zasto je nivelisanje i utapanje u bezlicnu masu iznad pozvanja vlastite individualnosti? Je li stvarno toliko vrijedno ono sto je Ne-Ja? I? Nastavice se klevetanje egoizma. Lijepice se po njemu, kao po turistickoj putnoj torbi, raznorazne etikete - samoljublje, samoobozavanje, egocentrizam, prepotencija; sve ono sto on nije, ali u opstem interesu treba da bude. Sve ce se uciniti da se porekne covjek kao jedinka, covjek kao putnik vjecnosti, covjek koji kroz svoju licnost zeli dokuciti neke druge vrijednosti i neke druge istine.
Istina je, to je put gdje nema mnogo dobrovoljaca, jer je mnogo ljepse biti uljuljkan u gomili biloske sabrace, to je put patnje i ludila, ali i lagano udaljavanje od silnih bljutavih, gadnih a zakonom ljudskog roda propisanih lazi i zabluda. Makar i proklamovana nistavna kap, ali kroz tkivo vlastitosti do nekih drugih predjela i istina...makar i ispljuvani izrod, ali i neko ko makar sapatom moze reci "ja" a da se ne boji da je povrijedio stanovnistvo mravinjaka.
HANNIBAL is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2002, 10:31   #4
Istaknuti_Clan
pedal power
 
Istaknuti_Clan's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: on trail
Posts: 6,970
egoista, to sam ja! (klapa druga)

hannibale, jesam li dobro shvatio?
nije problem biti ili ne biti, vec kako to biti?
biti egoista, a ne biti sebican, narcisoidan, samoziv. biti u necemu, a opet biti pojedinac?
Istaknuti_Clan is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2002, 15:50   #5
luna
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: malo odstrag i uzvodno
Posts: 9,118
egoista, to sam ja! (klapa druga)

ok, ispada da se sluzimo razlicitim terminima.

ja bih se uglavnom slozila sa hannibalom u negovom gadjenju prema svrstavanju u grupe mimo nase volje i zelje. samo, to ( svrstavanje ) potice iz covjekove nemogucnosti da postoji sam ( bez obzira da li se osjeca sam ). svi mi u genetskom kodu ( ili tu negdje, da ne cjepidlacimo) imamo zapisanu potrebu za grupom, i plus nam je usadjuju vaspitanjem, i tu se cesto desi covjekov raskorak sa samim sobom, jer grupa cesto negira pojedinca.
u svemu tome, ja smatram da je odrzanje vrste uvijek u prednosti nad odrzanjem jedinke, drugacije ne moze biti.
ipak, osjecam se kao jedinka i cesto mi se zgadi pripadnost mojim grupama. a pripadam raznim grupama, htjela ja to ili ne ( zato cesto ne razumijem ljude koji izjednacavaju pripadnost grupi i ljubav prema grupi, za mene je to potpuno odvojeno, mogu da pripadam necemu, a da to nesto bas i ne ljubim, npm. zensko sam, kanadjanka sam, hercegovka sam...).
dakle, ja prihvatam to svrstavanje u grupe, ne zbog toga sto mi odgovara, nego zbog toga sto bih u suprotnom jurisala na vjetrenjace, a za to nemam vremena, zivaca, volje, zelje... ( ja sam jedna pragmaticna zenska osoba, to me najbolje opisuje)
i onda sve sto mi ostaje je da kritikujem te grupe u koje sam svrstana naglas i u sebi.

e, sad, ljubav prema drugima...
volim pojedince, ne grupe, i tako sam stvorila jednu svoju novu grupu. ne volim nacije, polove, godista, geografske pripadnosti, porodice... a svemu tome pripadam, i ne bunim se puno zbog toga.
luna is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2002, 16:16   #6
Trojstvo
Die Fee
 
Trojstvo's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: ...iznad...
Posts: 7,232
egoista, to sam ja! (klapa druga)

Nisam jaka licnost, nemam ..jaku osobenost. (rece mi jedan "bitan" tip poslavsi mi private message i nasmija me.)
Imam nesto sto se zove karizmaticnost. A ona dolazi sa samopouzdanjem. Samopouzdanje ima veze sa egom; alter egom. Ali ne i sa egoizmom. E sad, s obzirom da je ovde nametnuto nova forumski prihvacena terminologija egoizma, egocentrizma, naricosidnost, samoobozavanja, ja vise ne znam jesam li ili nisam ono sto mislila sam...da jesam.
(odnosi se na post od H. da ne bude zabune)

Egotripas nisam.
Volim ljude, trudim se da postujem sebe. Ja sam samo cjelina onoga sto su drugi u djelovima, (parcijalno-godinama), nacinili od mene. Dam se modifikovati ali je na kraju, glava ipak moja. Cvrsto stoji na ramenima. Visoko. Jesam li sad...egocentrik?
Puna sam samohvale. Ali sacekam uvijek da mi to neko potvrdi. I ne cekam dugo.
Jesam li sad...egocentrik?
Patim od neke vrste moralne zavisti-neke eticke boljke. I ona me sprjecava da budem egoist.
Da ne bi bilo opetovanog napada tastine, zavrsavam sa:
obozavam samo jednog: Boga.

U potpisu
magarac
Trojstvo is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2002, 18:30   #7
iznogud
pain in the brain
 
iznogud's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Inda Head
Posts: 6,443
egoista, to sam ja! (klapa druga)

Farfalla, smiri se, stani na loptu. Pocinjes flame bez potrebe, nemoj vise. Ozbiljno nemoj, dosta je bilo.

Ne postoji forumski nametnuta definicija, iz prostog razloga sto svi ljudi imaju razlicita tumacenja svog okruzja, kako fizickog tako i metafizickog. Postoji definicija egoizma oko koje se vrte sateliti nase percepcije, svi smo mi vjerovatno blizu "standardnom" tumacenju egoizma iako se tumacenja razlikuju kada ih seciramo.

Moje vidjenje egoizma je sasma slichno Hannibalovom, a jednako se protivim i klasifikaciji. Jedini problem je sto je revolt protiv klasifikacije oksimoron. Odbiti da se "ugrupite" vas automatski stavlja u grupu "odbijacha"... no to i nije tema nase emisije, pa cemo nastaviti u smjeru - ega.

Da razdvojimo pojmove: biti fokusiran prvenstveno na sebe, ne znaci pretpostavljati svoju korist globalnoj.
iznogud is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2002, 10:47   #8
Trojstvo
Die Fee
 
Trojstvo's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: ...iznad...
Posts: 7,232
egoista, to sam ja! (klapa druga)

ne kontam te iznogude.
ko/sta/gdje/kako?

gdje sam izazivala flame?
Hajd' me molim te prosvijetli. Mislim, moram znati da bih ubuduce izbjegla te neke stavove koji vam poticu rad tastine.

Hvala

U potpisu
magarac
Trojstvo is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2002, 18:15   #9
naranca
polarni leptir
 
naranca's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 4,063
egoista, to sam ja! (klapa druga)

Solidan sam egocentrik.
Tu i tamo slazem i ne ispunim obecanje [linije manjeg otpora], onda neke vazne ljude ne uspijevam uklopiti u svoj zivot, vjecito kasnim i ne mogu dovoljno i stalno misliti na druge po cijenu gubitka vlastitih zivaca.
Nekada se izuzetno glupo ponasam.
Nekada su to bili izuzeci, s vremenom mi sve lakse egocentrizam polazi za rukom, i ponekad se cisto prepadnem u kakvu cu kucku da prerastem za petnaest godina.
Zato barem nastojim prepoznavati svoje moronske postupke, nepaznje i sebicnosti i onda druge malo bolje pripaziti, uvijek biti na raspolaganju, ne zaboravljati, ne zaboravljati, ili se barem izvinuti. Ali sve je to sminka jedna. Kada znam da nisam principijelna do kraja, svaki princip je srozan na nivo podsjetnika- i eto ti egocentrizma.
naranca is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2002, 22:52   #10
HANNIBAL
Registered User
 
HANNIBAL's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Innsbruck
Posts: 635
egoista, to sam ja! (klapa druga)

Mislim da vecina nesuglasica dolaze od samog pojma. Jedan ruski filozof je rekao da svaki astraktni pojam treba uvijek uzimati sa rezervom. Ovaj vise nije ni dvoznacan, nego cak viseznacan. Vjekovna strah od vlastitog Ja, od postavke da ono ima neko znacenje i velicinu, upravo je i rezultiralo da se prema ovom pojmu pristupa s toliko rezerve i averzije.
Mozda bi sretniji naziv bio - vlastitost, jer bi onda bar iskljucili predrasude. Vlastitost ne negira akceptiranje i prihvatanje druge licnosti i njegove vlastitosti, ali po jednom daleko kompleksnijem i iskrenijem principu. Naime, svaka ta vlastitost ima monade i te se monade traze. Imamo li srecu da nasa monada nadje sebi srodnu mi smo postigli vrhunac nase licnosti. U suprotnom, mi tjeramo svoje monade da se spajaju po vjerskim, nacionalnim, interesnim i ko zna kakvim grupama sa drugim lutajucim monadama i tada smo svoju licnost i svoj Ego potcinili filozofiji stada. Ludjak insistira na ljubavi, vjerovatno vodjen pretpostavkom da vlastitost (izrazeni ego) ne moze da proizvede takvo jedno sveto osjecanje. No, to ne je apsolutno netacno, ali to je jedna sasvim druga tema koja zahtijeva da se postavi zasebno. U svakom slucaju, ne stidite se i ne bojte se svog naglasenog Ja. Time cete samo pronaci najvazniju i najsnazniju dimenziju naseg bitka a nikako odlutati u jeres prema covjecanstvu, nekakvo zlo ili sablasni demonizam.
LECTER.
HANNIBAL is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2002, 01:20   #11
ludjak
Registered User
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 293
egoista, to sam ja! (klapa druga)

ja ne znam da li je preduslov za ljubav upoznati/i zavoljeti sebe.
djeca prvo vole druge, ne znam koliko je moja kcerka svjesna svog postojanja, ali ako ima jedan osjecaj kojeg je svjesna onda je to da voli, (mamu). onda postoji citav niz ljudi koji to nisu , a koji opet vole sebe, sto nije preduslov da druge postuju. sto rece messy, kriv je znak u horoskopu, mozda. (lav, a sta si ti?)
ja mislim da je puno prikladnija recenica: ono sto neces da tebi neko radi, ne cini ni ti drugom.
a sto se egoizma tice, (egoizam kao egocentrican, ne kao bilo sta drugo) ne vidim u tome nista pozitivno, egoista nije flexibilan, egoista nije prijatelj (kako bi to bio toliko zauzet SOBOM, kao jedinom razmisljanja/ljubavi itd vrijednom jedinkom). toliko.
ludjak is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2002, 09:49   #12
Trojstvo
Die Fee
 
Trojstvo's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: ...iznad...
Posts: 7,232
egoista, to sam ja! (klapa druga)

offtopic na ontopic:

ja sam danas odlucila da cu za dva mjeseca i tri dana biti hedonista na tri dana. Pa eto. Samo da znate.
Trojstvo is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2002, 17:07   #13
L@dyBuG
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 246
egoista, to sam ja! (klapa druga)

Ja sam osoba koja voli akciju i kretanje gdje unosim svu snagu i energiju. Dosadno je ostati na jednom mjestu, sanjariti i nista ne raditi. Ne podnosim lijenost cak ni na godisnjem odmoru. U odnosu prema drugima postujem izvjesna pravila ponasanja. Kada upoznajem nova lica, trudim se prema njima biti ljubazna i srdacna. Ako je rijec o prijateljima, pokusacu da ucinim cak i vise od onoga sto je u mojoj moci.

<img border="0" title="" alt="[Roll Eyes]" src="rolleyes.gif" />
L@dyBuG is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2003, 18:41   #14
Istaknuti_Clan
pedal power
 
Istaknuti_Clan's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: on trail
Posts: 6,970
egoista, to sam ja! (klapa druga)

danas procitah nesto fantasticno:

"Egoizam je najgori oblik idolopoklonstva."
Istaknuti_Clan is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2003, 01:00   #15
Trojstvo
Die Fee
 
Trojstvo's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: ...iznad...
Posts: 7,232
egoista, to sam ja! (klapa druga)

BRAVO!!!

</font><blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><hr /><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">Originally posted by People_call_me_Tricky:
<strong>danas procitah nesto fantasticno:

"Egoizam je najgori oblik idolopoklonstva."</strong></font><hr /></blockquote><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">
Trojstvo is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Picka ko avion, klapa II logged Ljubav, Erotika, Sex 3 18-05-2005 00:28
aaaaaaaaaaaaaaaaaa klapa druga Nagual Razno 0 14-04-2005 15:13
druga smjena iznogud Razno 15 02-07-2004 05:36
Druga smjena 30 Sec Flat Škola 7 07-04-2003 09:34


All times are GMT +2. The time now is 14:03.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.