Go Back   forum.djesi.ba > DRUŠTVO > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Bolje sprijeciti nego lijeciti!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 28-12-2003, 02:10   #1
Kulla
V-MAX owner
 
Kulla's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: komsija onog iz drzzave sisa,guzica i nelogiccnosti.. :)
Posts: 3,928
kamen u zuci

Quote:
Originally Posted by Zuta
Lakapo, bice i to dok baklava bude gotova. Upravo meljam tirit.
pitanje jedno

supruga mi dobi kamenac u zuci. ima oko 10-15 kamencica

imas kakav link na nasem gdje pise sta se smije i ne smije jesti, piti i sl.

sta raditi kad zaboli, trpiti dok ne prodje il ima kakva metoda

tnx
__________________
Ne slusaj narodnjake. Umri prirodnom smrcu.

Sta cu kad sam taki.

http://kulla.fotopic.net
Kulla is offline   Reply With Quote
Oglasi
Old 28-12-2003, 22:58   #2
Atlantis
Registered User
 
Atlantis's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: BL
Posts: 293
kamen u zuci

Kulla, ako si u mogucnosti-a hanuma nije u blazenom stanju, nabavi tablete Pankreatin, Nijemci ih isto proizvode i prodaju ako ti je to blize; ove moje "kamenjarke" iz familije se kunu njime. Uz ono sto sam ti danas poslala, evo i jedan tekst sa www.plivazdravlje.hr:

Žučni kamenci i bolesti žučnjaka
(Žučni kamenci)
Bolesti probavnog sustava

Opis bolesti (epidemiologija - uzroci bolesti, anatomija, fiziologija)
Žučni kamenci se stvaraju iz žuči, tekućine koja se sastoji uglavnom od vode, žučnih soli, lecitina i kolesterola. Žuč proizvodi jetra, a zatim se izlučuje kroz sitne kanaliće unutar jetre u jetreni vod. Žuč od tamo prolazi kroz veći vod koji se naziva glavni žučovod, koji vodi do tankog crijeva. Tada, osim male količine koja otječe izravno u tanko crijevo, žuč teče u žučnjak kroz vod žučnog mjehura. Žučnjak je vrećica veličine 10 cm s mišićnom stjenkom koja je smještena ispod jetre. Ovdje se uklanja veći dio tekućine, a ostaje nekoliko žlica koncentrirane žuči. Žučnjak služi kao spremište sve dok žuč ne bude potrebna u tankom crijevu za probavu masti. Kad hrana uđe u tanko crijevo, otpušta se hormon zvan kolecistokinin, koji daje poticaj žučnjaku da se stisne. Snaga kontrakcije istjeruje žuč natrag kroz glavni žučovod i zatim u tanko crijevo, gdje emulgira molekule masti tako da mast i vitamini A, D, E, i K topivi u masti mogu ući u krvotok kroz sluznicu crijeva.

Što su žučni kamenci?
Oko tri četvrtine žučnih kamenaca stvara se iz kolesterola. Kolesterol sačinjava samo pet posto žuči, nije jako topiv, međutim, kako bi ostao raspršen u tekućini, mora biti u odgovarajućoj ravnoteži sa žučnim solima. Ako jetra izlučuje previše kolesterola u žuč, ako žuč zaostaje i stvara mulj u žučnom mjehuru može doći do prezasićenja. Kolesterol se tada može taložiti izvan otopine žuči i stvarati žučne kamence, a to stanje je poznato kao kolelitijaza. Proces je vrlo spor i najčešće bezbolan. Žučni kamenci mogu biti u rasponu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u promjeru.
Oko 15% žučnih kamenaca je poznato kao pigmentni kamenci. Oni se sastoje od kalcijevog bilirubinata, ili kalcificiranog bilirubina, tvari koja se stvara razgradnjom hemoglobina u krvi. Pigmentni kamenci mogu biti crni ili smeđi i često se stvaraju u žučnjacima osoba s hemolitičkom anemijom ili cirozom.
Bolesnici mogu također imati mješavinu pigmentnih i kolesterolskih kamenaca. U bilo kojem trenutku, kamenci se mogu zaglaviti u vodu žučnog mjehura, koji vodi od žučnjaka do glavnog žučovoda, i izazvati bol (bilijarna kolika), infekciju i upalu (kolecistitis) ili sve zajedno. Oko 15% osoba s kamencima u žučnjaku ima također kamence i u zajedničkom žučnom vodu (koledokolitijaza), koji ponekad prijeđu u tanko crijevo, ali se također mogu zadržati u vodi i izazvati napuhnutost, infekciju ili upalu gušterače.

Tko obolijeva od žučnih kamenaca i bolesti žučnjaka?

Dob i spol
Između 10 i 20 posto svih odraslih osoba iznad 40 godina ima žučne kamence; međutim, samo jedan do tri posto stanovništva žali se na simptome tijekom godine dana. Žučni kamenci se pojavljuju kod skoro 25% žena do dobi od 60 godina i do 50% do dobi od 75 godina. Oko 20% muškaraca ima žučne kamence do dobi od 75 godina. Međutim, budući da je većina slučajeva asimptomatska, stopa obolijevanja je možda podcijenjena kod starijih muškaraca. Bolest žučnih kamenaca je relativno rijetka kod djece. Kod žena je vjerojatno veći rizik zato što estrogen stimulira jetru da uklanja više kolesterola iz krvi i usmjeruje ga u žuč. Vjerojatnije je da će trudnice s kamencima imati simptome. Povećani rizik od stvaranja žučnih kamenaca primijećen je kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive i kod onih koje koriste estrogensku nadomjesnu terapiju nakon menopauze. Čini se da je rizik kod oralnih kontraceptiva s niskim dozama vrlo mali ili ga nema. Vjerojatnije je da će se žučni kamenci razviti kod muškaraca i žena s prevelikom tjelesnom težinom ili pretilih i onih koji uzimaju prehranu s mnogo zasićenih masti i rafiniranih šećera. Variranje tjelesne težine (gubljenje težine dijetom i zatim vraćanje težine) također povećava rizik od žučnih kamenaca. Lijekovi za sniženje kolesterola, gemfibrozil i klofibrat, smanjuju razine kolesterola u krvi povećavajući količinu koja se izlučuje u žuč, što povećava rizik od žučnih kamenaca. Ostali faktori rizika koji smanjuju protok žuči i time povećavaju rizik od stvaranja žučnih kamenaca uključuju gladovanje, trudnoću i intravensku prehranu. Ciroza predstavlja velik rizik za žučne kamence, osobito pigmentne. Bolest žučnjaka može napredovati brže kod bolesnika sa šećernom bolešću, koji obično pate od težih infekcija.

Koji su simptomi žučnih kamenaca i bolesti žučnjaka?
Oko 80% osoba sa žučnim kamencima nikad ne osjeti simptome. Mnogi drugi ostaju asimptomatski (bez simptoma) barem dvije godine nakon što započne stvaranje kamenaca. Ako se simptomi pojave, vjerojatnost pojave bolova je oko dva posto godišnje tijekom prvih deset godina nakon stvaranja kamenaca, nakon čega se vjerojatnost razvoja simptoma smanjuje. U prosjeku, potrebno je oko osam godina da bi se simptomi razvili.

Bilijarne kolike
Najčešći simptom bolesti žučnjaka je isprekidana jaka bol koja se naziva bilijarna kolika i koja se pojavljuje u srednjem ili gornjem desnom dijelu trbuha. Obilni ili masni obroci mogu izazvati bol, ali se ona obično pojavljuje nekoliko sati nakon jela, često budeći bolesnika tijekom noći. Bol može biti prilično jaka. Promjene položaja, lijekovi protiv bolova koji se mogu nabaviti bez recepta ili izlazak plinova ne ublažavaju simptome. Bolesnik može imati povišenu temperaturu i osjećati mučninu ili povraćati. Bilijarna kolika obično nestaje nakon jednog do pet sati.

Simptomi akutnog kolecistitisa
Akutna upala žučnjaka (akutni kolecistitis) uzrokuje simptome koji su slični simptomima bilijarne kolike, ali su jači i ozbiljniji. Bol se pojavljuje naglo. Jaka bol i osjetljivost u gornjem desnom trbuhu su najčešći simptomi. Bolovi su jaki i dugotrajni i mogu trajati i do nekoliko dana. Trećina bolesnika ima povišenu temperaturu. Vjerojatnije je da će se pojaviti mučnina i povraćanje kod akutnog kolecistitisa nego kod bilijarne kolike. Bolesnici s akutnim kolecistitisom često se žale na bol prilikom udisaja. Bol se može širiti iz trbuha u leđa. Akutni kolecistitis obično je uzrokovan žučnim kamencima, ali se u nekim slučajevima može pojaviti i bez kamenaca.

Simptomi kroničnog kolecistitisa
Do kronične bolesti žučnjaka (kroničnog kolecistitisa) dolazi zbog dugotrajnog prisustva žučnih kamenaca i blage upale. Ožiljci dovode do toga da žučnjak postane krut i zadebljan. Simptomi ovog stanja obično su nejasni. Bolesnik se često žali na plinove, mučninu i nelagodnost u trbuhu nakon obroka, ali to se jednako često javlja i kod osoba koje nemaju bolest žučnjaka. Kamenci zaglavljeni u glavnom žučovodu (koledokolitijaza) mogu blokirati protok žuči i izazvati žuticu. Kad dođe do upale u žučnom vodu, to je stanje poznato kao kolangitis. On uzrokuje povišenu temperaturu, drhtavicu, mučninu i povraćanje te jaku bol u gornjem desnom kvadrantu trbuha. Rad srca se može ubrzati i bolesniku može pasti krvni tlak.

Kako se dijagnosticiraju žučni kamenci i bolest žučnjaka?
Ultrazvukom i drugim tehnikama snimanja lako se pronađu žučni kamenci. Međutim, budući da su žučni kamenci česti i većinom ne uzrokuju nikakve simptome, samo pronalaženje kamenaca ne mora obavezno objašnjavati bolesnikove bolove, koji mogu biti uzrokovani mnogobrojnim drugim stanjima.

Isključivanje drugih poremećaja
Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ima neke zajedničke simptome kao i bolest žučnjaka, uključujući poteškoće kod probave masne hrane. Međutim, kod IBS-a, bol se obično pojavljuje u donjem dijelu trbuha. Akutni apendicitis, inflamatorna bolest crijeva (Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis), upala pluća, vrijed na želucu ili dvanaesniku, hijatalna hernija, pankreatitis, hepatitis, kamenci u bubregu, infekcije urinarnog trakta, divertikuloza ili divertikulitis, komplikacije trudnoće, pa čak i infarkt srca mogu sličiti napadu žučnjaka.

Klinički pregled
Fizikalni pregled često otkriva bolnost u gornjem desnom dijelu trbuha kod akutnog kolecistitisa i ponekad kod bilijarne kolike. Kod kroničnog kolecistitisa obično nema bolnosti.

Laboratorijska ispitivanja
Rezultati laboratorijskih ispitivanja su obično normalni kod osoba s jednostavnim bilijarnim bolovima ili kroničnim kolecistitisom. Međutim, kod akutnog kolecistitisa, a posebno kod koledokolitijaze (kamenaca u glavnom žučovodu) jetrena ispitivanja krvi pokazuju povišeni enzim, alkalnu fosfatazu i bilirubin. Bilirubin je narančasto-žuti pigment koji se nalazi u žuči. Visoke razine izazivaju žuticu, koja daje koži žućkastu boju. Liječnici će također provjeriti nivoe u krvi jetrenih enzima poznatih kao aspartat (AST) i alanin (ALT) aminotransferaze, koji su povišeni kad su prisutni kamenci u glavnom žučovodu. Visok broj bijelih krvnih stanica (leukocitoza) čest je nalaz, ali se ne pojavljuje kod značajne manjine bolesnika s kolecistitisom.

Tehnike snimanje kod žučnih kamenaca i kolecistitisa

Ultrazvuk
Ultrazvuk, dijagnostička metoda najčešće korištena za otkrivanje žučnih kamenaca, jednostavna je, brza i neinvazivna tehnika snimanja. Ultrazvuk otkriva žučne kamence čak i od samo dva milimetra u promjeru s točnošću od 90% do 95%. Bolesnik ne smije jesti šest ili više sati prije pregleda, koje traje samo oko 15 minuta. Tijekom tog postupka, liječnik će pregledati jetru, žučne vodove i pankreas i brzo snimiti stjenku žučnjaka ne bi li otkrio zadebljanje (karakteristično za kolecistitis).

Oralna kolecistografija
Kolecistografija je snimka trbuha rendgenskim zrakama kojom se mogu otkriti kamenci koji su okruženi prstenom kalcija, što se vidi na rendgenskoj snimci. Nažalost, samo 10% do 30% kamenaca ima te takozvane radio-mutne osobine. Kod ovog postupka, tableta koja sadržava spoj joda koji se pojavljuje na rendgenskoj snimci uzima se jedan dan prije pregleda. Ona se apsorbira u crijevu, izlučuje jetrom i koncentrira u žučnjaku, gdje se može vidjeti na rendgenskoj snimci načinjenoj idući dan. Međutim, bolesni žučnjak se obično neće vidjeti jer je njegov izlaz blokiran i zato neće apsorbirati boju. U rijetkim slučajevima stjenke žučnjaka su kalcificirane kao posljedica kronične upale, i žučnjak se pojavljuje na običnoj (stojećoj) rendgenskoj snimci trbuha kao takozvani "porcelanski" žučnjak.

Koji načini liječenja postoje za kamence u žuči i bolest žučnjaka?
Akutna bol kod kamenaca u žuči i bolesti žučnjaka obično se liječi u bolnici, gdje se provode dijagnostički postupci kako bi se isključila druga stanja i komplikacije. Na trajnoj osnovi, postoje tri pristupa liječenju žučnih kamenaca: pristup čekanjem, nekirurško uklanjanje kamenaca i kirurško uklanjanje žučnjaka.

Pristup čekanjem
Smjernice American College of Physicians navode da ako osoba nema nikakve simptome, ne treba žuriti s liječenjem. Stručnjaci sugeriraju pristup čekaj-i-vidi za takve bolesnike, koji su nazvali pristup čekanjem. Izuzeci od ovog pristupa su osobe s velikim rizikom od raka žučnjaka, podgrupe s velikim rizikom od komplikacija žučnih kamenaca, oni kod kojih su kamenci veći od tri centimetra i osobe koje imaju polipe na žučnjaku. Postoje neki manji rizici kod pristupa čekanjem. Žučni kamenci skoro nikada ne nestanu spontano. U određenom trenutku, tada, kamenci mogu izazvati bolove, komplikacije, ili oboje, i zahtijevaju liječenje. Mali rizik od razvoja raka žučnjaka može potaknuti mlađe osobe koje nemaju simptome da se odluče odstraniti žučnjak.

Bolničko liječenje bilijarnih kolika
Bolesnici koji dođu u bolnicu zbog akutnih bilijarnih kolika dobivaju tekućinu i lijekove protiv bolova. Lijekovi poznati kao spazmolitici i antikolinergici prvi su lijekovi izbora za olakšavanje bolova žučnjaka jer smanjuju spazam mišića. Također se mogu primijeniti lijekovi za zaustavljanje povraćanja. Bolesnici kod kojih postoje dokazi o infekciji, uključujući povišenu temperaturu i povećan broj bijelih krvnih stanica, primat će antibiotike. Ako je bolesnik primljen u bolnicu s akutnom upalom žučnjaka, obično je potrebna operacija ali se ona obično provodi barem 48 sati nakon primitka kad se upala ublažila. Ako bolesnik nema povišenu temperaturu i druge ozbiljne zdravstvene poteškoće i ne pokazuje znakove jake boli ili komplikacija i ako su rezultati laboratorijskih ispitivanja normalni može ga se otpustiti uz antibiotike i lijekove protiv bolova.

Kirurško uklanjanje žučnjaka (kolecistektomija)
Žučnjak nije vitalni organ za funkcioniranje čovjekovog tijela i danas, samo kirurško uklanjanje žučnjaka (kolecistektomija) jamči da bolesnik neće imati recidiv žučnih kamenaca. Kandidati za kirurško liječenje su bolesnici koji su imali jedan vrlo jak ili nekoliko manje jakih napada žučnih kamenaca, ili imaju upalu žučnog mjehura ili gušterače. Kolecistektomija se može provesti nekoliko dana nakon primitka u bolnicu zbog akutnog napada. Neki bolesnici mogu biti sigurno otpušteni iz bolnice nakon napada akutnog kolecistitisa i biti podvrgnuti operaciji nakon nekoliko mjeseci. To je jedan od najčešćih kirurških zahvata koji se provodi na ženama i može se čak provesti na trudnicama s malim rizikom za dijete ili majku. Kao i kod svake veće operacije, naravno, postoje komplikacije.

Laparoskopska kolecistektomija.
Do ranih 1990., otvorena kolecistektomija (uklanjanje žučnjaka kroz abdominalni rez) bila je standardni način liječenja. Sada je laparoskopska kolecistektomija, kod koje se koriste mali rezovi, najčešći kirurški pristup. Pokazuje se čak sigurnom i kod trudnica koje zahtijevaju kolecistektomiju. Ispitivanja upućuju na to da je to dobra opcija kod hitne operacije starijih pacijenata kod kojih postoji rizik od komplikacija anestezije zbog drugih bolesnih stanja. To obično nije postupak izbora za osobe s akutnim kolecistitisom kod kojih se razvila gangrena. Kod laparoskopije, uklanjanje žučnjaka se provodi pod vodstvom laparoskopa, instrumenta ponešto sličnog periskopu. Četiri mala reza na trbuhu omogućuju kirurgu da umeće instrumente i laparoskop, tanki teleskop koji šalje sliku područja na video monitor. Kirurg odvaja žučnjak od jetre i drugih površina i uklanja ga kroz jedan od rezova. Laparoskopska kolecistektomija zahtijeva opću anesteziju, ali pacijenti ipak mogu napustiti bolnicu ranije nego nakon otvorene operacije, rez je mali, i manje je postoperativne boli i nesposobnosti za rad nego nakon otvorenog postupka. Kod oko 5% do 10% laparoskopija, potreban je prijelaz na otvorenu kolecistektomiju tijekom postupka. Bolesnici s većim rizikom za prijelaz na otvorenu operaciju su oni čiji žučnjak ima debele stjenke i kontrahiran je, kod kojih se žučnjak može osjetiti kao opipljiva kvrga prije operacije, i bolesnici koji su bili podvrgnuti višestrukim abdominalnim operacijama. Najozbiljnija komplikacija laparoskopije je ozljeda žučovoda, koja može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. Kod oko 6% postupaka, kirurg ne pronađe žučne kamence ili se oni raspu i ostanu u trbušnoj šupljini. U malom postotku, oni mogu uzrokovati opstrukciju i apscese koji zahtijevaju otvorenu operaciju. Kao i kod svih operacija, postoji rizik od infekcije, ali je vrlo mali. Preventivni antibiotici nisu potrebni i ne donose korist. Može postojati povećana pojava poremećaja gastroezofagealnog refluksa (žgaravica i drugi simptomi) nakon laparoskopije.

Otvorena kolecistektomija
Prije laparoskopije, standardno kirurško liječenje žučnih kamenaca, bila je otvorena kolecistektomija (kirurško uklanjanje žučnjaka), koja zahtijeva široki rez i ostavlja veći operacijski ožiljak. Bolesnik obično treba ostati u bolnici pet do sedam dana i možda se neće moći vratiti na posao mjesec dana. Rizik ovog postupka se povećava uz druge faktore, kao što su dob pacijenta ili ako je istovremeno s kolecistektomijom potrebna eksploracija glavnog žučovoda radi kamenaca. Kao i kod laparoskopske kolecistektomije, ozljeda žučovoda je moguća komplikacija, koja zahtijeva dodatne i teške operacije. Međutim, to se događa samo u 0,1% do 0,2% postupaka.

Nekirurško liječenje žučnih kamenaca
Liječenje žučnih kamenaca lijekovima moguće je kod nekih bolesnika koji se ne žele podvrgnuti operaciji ili imaju ozbiljne zdravstvene probleme koji povećavaju rizik od operacije. Međutim, nekirurško liječenje se obično ne može primijeniti na bolesnicima koji imaju akutnu upalu žučnjaka ili kamence u glavnom žučovodu budući da bi u tim slučajevima odgađanje ili izbjegavanje operacije moglo biti opasno. Uvođenje laparoskopske kolecistektomije uvelike je smanjilo korištenje nekirurškog liječenja.

Prognoza (komplikacije)
Asimptomatski žučni kamenci rijetko uzrokuju probleme. Smrt uzrokovana žučnim kamencima vrlo je rijetka. Ozbiljne posljedice od žučnih kamenaca su obično posljedica kamenaca u žučovodu ili operativnih komplikacija. Rak žučnjaka je vrlo rijedak, čak i kod osoba sa žučnim kamencima. Ovaj rak se razvije kod manje od jedan posto osoba sa žučnim kamencima kojima nije uklonjen žučnjak. Do perforacije ili stvaranja gangrene ili apscesa može doći kad su jaki simptomi prisutni veći broj dana. Empijem žučnjaka, ili gnoj u žučnjaku, pojavljuje se kod dva do tri posto bolesnika s akutnim kolecistitisom. Bolovi u trbuhu su obično jaki i tipično su prisutni više od sedam dana. I perforacija i empijem zahtijevaju hitnu operaciju. Žučni kamenci su odgovorni za oko 45% svih slučajeva akutnog pankreatitisa (akutne upale gušterače).
__________________
Smith & Wesson... the original Point-N-Click interface.
Atlantis is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2003, 02:07   #3
Kulla
V-MAX owner
 
Kulla's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: komsija onog iz drzzave sisa,guzica i nelogiccnosti.. :)
Posts: 3,928
probacu naci te tablete

text sam procitao prije vec
tnx za pomoc u svakom slucaju

sve sto ima na netu vezano za zuc i kamence sam procitao i ja i ona

ona ce to operisati, samo sto su u swe doktori za qrac
kaze joj doktor dok se ona previja od bolova

dacemo ti inekciju i haj kuci
a ako te zaboli dodji opet

za ne vjerovat
al eto ganjacemo sutra neki drugi grad pa cemo ici tamo operisati to


u svakom slucaju tnx
__________________
Ne slusaj narodnjake. Umri prirodnom smrcu.

Sta cu kad sam taki.

http://kulla.fotopic.net
Kulla is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2003, 04:27   #4
Zuta
Registered User
 
Zuta's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 4,524
Quote:
Originally Posted by Kulla
ona ce to operisati, samo sto su u swe doktori za qrac
kaze joj doktor dok se ona previja od bolova

dacemo ti inekciju i haj kuci
a ako te zaboli dodji opet
Sorry, mozda sam vec zakasnila sa odgovorom ali ipak...

Ja sam u susjednoj vam drzavi i ovdje su doktori u dobra doba kao u swe, i mene su "moji" poslali kuci. Nedavno kada sam imala napad i kada sam zavrsila u hitnoj, dali su mi dvije injekcije - Buscopan i Voltaren, recept za Voltaren ako me opet zaboli, zazeljeli mi skoro ozdravljenje i ispratili me uz rijeci "vidimo se opet kad budes imala slijedeci napad". Mislim, zaista...

Uglavnom sto se tice lijecenja, moja terapija se svodi na a) cekanje i nadanje da ce ovaj shljunak na neki cudnovat nacin sam ispasti i b) kljukanje Voltarenom kad me zaboli. Treca solucija (operacija) tek kad kamenchine budu dovoljno velike, a i to nakon dugogodisnjeg cekanja na listi za cekanje dugoj odavde do vjecnosti.

A btw - receno mi je takodjer da zbog chira na zeludcu moram biti jako oprezna sa Voltarenom i uzimati ga samo u slucaju nuzde. Pa zar bi ih uzimala da me nuzda ne natjera? Eleneise, to su skandinavski doktori i njihove dijagnoze i terapije sam u principu davno prestala da komentarisem.

Sto se tice hrane - izbjegavam masnu hranu, jaje, voce i povrce sa ljuskom/opnom (tipa: paradajz, grozdje, jabuka, paprika i sl.), ne jedem jako zacinjenu hranu. Alkohol, kafu i cigare bi takodjer bilo pozeljno ako ne ukinuti onda smanjiti (blago onome kome uspije, meni jos nije u potpunosti). Narodni lijek je kazu kasika maslinovog ulja pomjesana sa nekoliko kapi limuna, svako jutro na shtesrca. Ja umjesto maslinovog ulja uzmem Mřller's Tran (ne znam kako se zove kod vas, ono riblje ulje sa ukusom limuna)

I evo ravno mjesec dana sam mirna, nisam imala nijedan napad u ovom periodu mada me s vremena na vrijeme zna malo zzignuti ali to ono cisto da nisam rahat i da me podsjeti "tu sam ja, cekam te kad ti bude najbolje pa da te safatam".

Sretno i javite se ako vam mogu kako pomocci odavde!
Zuta is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2003, 10:36   #5
Kulla
V-MAX owner
 
Kulla's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: komsija onog iz drzzave sisa,guzica i nelogiccnosti.. :)
Posts: 3,928
Quote:
Originally Posted by Zuta
Sorry, mozda sam vec zakasnila sa odgovorom ali ipak...

Ja sam u susjednoj vam drzavi i ovdje su doktori u dobra doba kao u swe, i mene su "moji" poslali kuci. Nedavno kada sam imala napad i kada sam zavrsila u hitnoj, dali su mi dvije injekcije - Buscopan i Voltaren, recept za Voltaren ako me opet zaboli, zazeljeli mi skoro ozdravljenje i ispratili me uz rijeci "vidimo se opet kad budes imala slijedeci napad". Mislim, zaista...

Uglavnom sto se tice lijecenja, moja terapija se svodi na a) cekanje i nadanje da ce ovaj shljunak na neki cudnovat nacin sam ispasti i b) kljukanje Voltarenom kad me zaboli. Treca solucija (operacija) tek kad kamenchine budu dovoljno velike, a i to nakon dugogodisnjeg cekanja na listi za cekanje dugoj odavde do vjecnosti.

A btw - receno mi je takodjer da zbog chira na zeludcu moram biti jako oprezna sa Voltarenom i uzimati ga samo u slucaju nuzde. Pa zar bi ih uzimala da me nuzda ne natjera? Eleneise, to su skandinavski doktori i njihove dijagnoze i terapije sam u principu davno prestala da komentarisem.

Sto se tice hrane - izbjegavam masnu hranu, jaje, voce i povrce sa ljuskom/opnom (tipa: paradajz, grozdje, jabuka, paprika i sl.), ne jedem jako zacinjenu hranu. Alkohol, kafu i cigare bi takodjer bilo pozeljno ako ne ukinuti onda smanjiti (blago onome kome uspije, meni jos nije u potpunosti). Narodni lijek je kazu kasika maslinovog ulja pomjesana sa nekoliko kapi limuna, svako jutro na shtesrca. Ja umjesto maslinovog ulja uzmem Mřller's Tran (ne znam kako se zove kod vas, ono riblje ulje sa ukusom limuna)

I evo ravno mjesec dana sam mirna, nisam imala nijedan napad u ovom periodu mada me s vremena na vrijeme zna malo zzignuti ali to ono cisto da nisam rahat i da me podsjeti "tu sam ja, cekam te kad ti bude najbolje pa da te safatam".

Sretno i javite se ako vam mogu kako pomocci odavde!
ma ako ne uspije do ljeta da se operise ovdje onda cemo to rijesiti dole kad budemo na odmoru.
stari mi je bas rekao da ima jedan covjek koji ima ordinaciju u travniku, uzima 350 km za otklanjanje kamenaca laserskom metodom. sat vremena i sve je gotovo, nema oziljaka, mozda jedan mali, poslije operacije idi gdje hoces, radi sta hoces i jedi sta hoces.

a ovi su doktori vise nego kriminalni, recimo primjer, preksinoc je zabolilo u 1 i trpila do 3 da bi se nacrtali mi u 3 u hitnoj. oni su do 4 cekali da joj izvade krv, pa do 5 da nalazi budu gotovi da bi joj dali inekciju voltarena.

fakat nisu normalni.

probacemo i sa tom tvojom metodom da probamo smiriti to nekako

tnx za pomoc
__________________
Ne slusaj narodnjake. Umri prirodnom smrcu.

Sta cu kad sam taki.

http://kulla.fotopic.net
Kulla is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2004, 13:35   #6
Kulla
V-MAX owner
 
Kulla's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: komsija onog iz drzzave sisa,guzica i nelogiccnosti.. :)
Posts: 3,928
Epilog:

Jedan od 10-15 kamencica u zuci krenuo joj je prema dzigerici.
Stanje je opasno i operisace je u petak ujutro.

Ja doktora i govana, snimali ultrazvukom prvi put i poslije toga je 2 put slali kuci.

Prekjuce ujutro smo bili na hitnoj u 7 dobila inekciju i opet navece morali ici da dobije jos jednu da bolovi popuste.

Serem im se na zdravstvo.

__________________
Ne slusaj narodnjake. Umri prirodnom smrcu.

Sta cu kad sam taki.

http://kulla.fotopic.net
Kulla is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2004, 15:50   #7
Zuta
Registered User
 
Zuta's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 4,524
Tipicno za skandinavske doktore. Odluce se za operaciju tek kad je skoro zivot u pitanju.

Srecom dobri su sto se tice rezanja, prema tome - najgore je proslo, sad samo moze biti bolje!

Sretno i ne se sekiraj, bice sve to u redu!
Zuta is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2004, 15:50   #8
Kulla
V-MAX owner
 
Kulla's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: komsija onog iz drzzave sisa,guzica i nelogiccnosti.. :)
Posts: 3,928
Quote:
Originally Posted by Zuta
Tipicno za skandinavske doktore. Odluce se za operaciju tek kad je skoro zivot u pitanju.

Srecom dobri su sto se tice rezanja, prema tome - najgore je proslo, sad samo moze biti bolje!

Sretno i ne se sekiraj, bice sve to u redu!
ma stoka ko stoka

anyway, hvala
__________________
Ne slusaj narodnjake. Umri prirodnom smrcu.

Sta cu kad sam taki.

http://kulla.fotopic.net
Kulla is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2004, 16:45   #9
luna
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: malo odstrag i uzvodno
Posts: 9,118
tek sad sam vidjela ovo.

Kulla, ne sekirajte se

kako joj rade operaciju?

moja svekrva je prije dvije godine operisala zuc, ali arteroskopijom, nisu je rezali. ovdje u torontu. oporavak je bio vise nego brz. ona je nakon operacije lezala u krevetu vise reda radi par dana, a, sto kaze, mogla je komotno da i ne lezi.

sada jede skoro sve, ponesto joj ne prija, ali to moras da probas, nijedan doktor ti ne zna reci sta ce tebi konkretno smetati

i ovdje su je poslali kuci cim su skontali sta joj je, samo su joj dali lijekove za bol. dakle, to ti je uobicajeno.
jedino sam cula da kad krene kamen iz bubrega, onda te ostave, narocito ako dugo traje.

mada, njoj su odmah predlozili operaciju, a i u par drugih slucajeva koje znam ( gdje su bile u pitanju mladje osobe), jer kazu da se to manje-vise uvijek vrati, a zuc ti nije neophodna za funkcionisanje. moja svekrva je odmah pristala ( a inace se boji operacija), jer kaze da ju je jako boljelo i da ne bi voljela da jos jednom to dozivi. ako ti sta treba, pitaj, mogu od nje da uzmem vise detalja
luna is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2004, 01:18   #10
wobuffet
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 865
Quote:
Originally Posted by luna
moja svekrva je prije dvije godine operisala zuc, ali arteroskopijom, nisu je rezali. ovdje u torontu. oporavak je bio vise nego brz. ona je nakon operacije lezala u krevetu vise reda radi par dana, a, sto kaze, mogla je komotno da i ne lezi.
Da ne bude zabune, zahvat se zove laparoskopija.

Kako god operacija bila izvedena, laparoskopski ili standardno, bitno je da su obje danas rutinska stvar i oko toge se ne treba brinuti. Bitno je da se operacija obavi i problem rijesi.
wobuffet is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2004, 16:09   #11
luna
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: malo odstrag i uzvodno
Posts: 9,118
wobuffet, hvala na ispravci

doktori su nam rekli da je oporavak nesto kraci kada se operise laparoskopski, u smislu da rana brze zarasta, tako da se ovdje standardna operacija rijetko praktikuje, posto kod ove druge pacijent izadje iz bolnice isti dan.
luna is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2004, 16:53   #12
wobuffet
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 865
Quote:
Originally Posted by luna
wobuffet, hvala na ispravci

doktori su nam rekli da je oporavak nesto kraci kada se operise laparoskopski, u smislu da rana brze zarasta, tako da se ovdje standardna operacija rijetko praktikuje, posto kod ove druge pacijent izadje iz bolnice isti dan.
No problem !

Znam da se vani puno vise praktikuje laparoskopski metod jer se fakticki i ne ubraja u operacije. Pored toga sto je oporavak puno brzi, usteda koju bolnica ima time sto pacjenta odmah otpusta kuci je jedan od bitnih razloga sto je ova metoda tako zazivjela.

Kod nas se radi, ali rjedje tako da je klasicna operacija jos uvijek na prvom mjestu. Laparoskopija tek zazivljava kod nas. Znam da su nasi abdominalci pomalo skepticni jer laparoskopija sa sobom nosi mogucnost tzv. pneumoperitoneuma, odn. pojave zraka u trbusnoj supljini. To je ujedno i jedina komplikacija do koje moze doci prilikom laparoskopije. To, naravno, nije razlog da se laparoskopija odbaci kao prilicno revolucionaran pomak u hirurgiji. Klasicna operacija nosi puno vise rizika sa sobom.

Citajuci vase postove mogu zakljuciti da se kod nas puno brze stize do noza nego vani. Kamen u zuci se kod nas odmah salje na operacioni sto, naravno, pod uslovom da pacjent na to pristaje i da internista odobrava istu. Cinjenica je da mnogi ne zele da operisu zuc, narocito starije osobe. One relativno dobro i mogu zivjeti s tim jer im kamen najcesce "miruje", ali kod mladjih osoba to obicno nije slucaj pa ih operacija kad tad ceka. Treba imati na umu da ovaj kamen nece nestati i da se u najboljem slucaju moze "smiriti".

Iz ove perspektive mogu samo pretpostaviti razloge iz kojih se vani lekari tako tesko odlucuju na operaciju. Cinjenica je da je svaka pa i najmanja operacija, trauma za kompletan organizam, a danas je trend da sve ide sto prirodnijim putem. Isto tako je cinjenica da je svako zadrzavanje pacjenta u bolnici trosak, pogotovo ako su u pitanju neki posebni zahvati koji se trebaju vrsiti. Znamo da se vani mnogo vise gleda na taj ekonomski aspekt nego kod nas. Jasno je da zahvaljujuci tome i imaju dobro organizovano zdravstvo, ali mi se cini da to ponekad, kao npr. u spomenutom slucaju, ide na stetu pacjenta.
wobuffet is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2004, 16:08   #13
ABAB
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 1,733
Mislim da se vani puno vise ceka na davanje lijekova, ili kirurske zahvate. Obicno te puste dok bas ne zagusti, a onda spasavaju. Dok mi se kod nas cini da dr. previse daju antibiotike, i previse drasticno reaguju na svaku bol/bolest.

Bilo bi fino kad bi se mogli dogovoriti pa naci neki srednji put, koji bi vjerovatno bio najbolji za sve.

Npr. u Norveskoj sam nedavno cula, da dr. razmisljaju da ne daju antibiotike za upale uha, pogotovo kod djece, da bi smanjili upotrebu antibiotika (misljeno kao dobrobit za pacjenta).
ABAB is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2004, 16:15   #14
leptirica
gaia
 
leptirica's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 974
Quote:
Originally Posted by veda
Npr. u Norveskoj sam nedavno cula, da dr. razmisljaju da ne daju antibiotike za upale uha, pogotovo kod djece, da bi smanjili upotrebu antibiotika (misljeno kao dobrobit za pacjenta).
I ovdje (u Kanadi) to rade, i meni se to svidja. Pedijatar mi da recept za antibiotik i kaze, sacekaj i ako se stanje pogorsa tj. ako pocne da boli, daj antibiotik. Par puta je proslo samo, par puta nije. Mislim da je to zato sto prisustvo tekucine u u uhu, ne znaci obavezno da je tekucina i inficirana.
__________________
"People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use." (Soren Kierkegaard)
leptirica is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2004, 16:33   #15
luna
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: malo odstrag i uzvodno
Posts: 9,118
Quote:
Originally Posted by leptirica
I ovdje (u Kanadi) to rade, i meni se to svidja. Pedijatar mi da recept za antibiotik i kaze, sacekaj i ako se stanje pogorsa tj. ako pocne da boli, daj antibiotik. Par puta je proslo samo, par puta nije. Mislim da je to zato sto prisustvo tekucine u u uhu, ne znaci obavezno da je tekucina i inficirana.
ne samo to, nego su skontali da neke ( slabije) upale prodju i same od sebe, a bez posljedica za dijete. ja se isto slazem, jer mi je draze da monitorisem stanje, pa odem dva puta kod doktora ako je potrebno, nego da za svaku sitnicu da krkamo 10 dana antibiotika. ova praksa se kod moje djece pokazala super, i ja sam za to - lijekovi ako su neophodni.

a, vejrujte mi, znam sta su problemi s uhom, preko 20 godina imam probleme sa desnim uhom, bubna opna pucala, sluh ostecen, doktori se obicno slogiraju kad mi pogledaju u uho na sta to lici.

sto se zuci tice, moju su svekrvu stvarno odmah poslali na operaciju ( s tim sto je cekala mjesec-dva, posto nije bila hitan slucaj, a i par ljudi koje znam - isto su im savjetovali operacije, samo sto odluku prepustaju pacijentu, pa neki ne zele da se operisu - jedini slucaj koji je bio iole problematican je jedan prijatelj koji se uopste ne brine o zdravlju i poslije su mu doktori krivi... mislim, da ne grijesim dusu, nisu ni doktori bezgresni, ali moramo mi uraditi sto je do nas, nama bi nase zdravlje trebalo da je najvaznije, ko ce se brinuti o nama ako ne mi sami.


nego, kulla, kako je proslo, kako ti zena? pozdravi je i pozeli sve najbolje, i nadam se brzom oporavku!
luna is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2004, 19:37   #16
Kulla
V-MAX owner
 
Kulla's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: komsija onog iz drzzave sisa,guzica i nelogiccnosti.. :)
Posts: 3,928
Quote:
Originally Posted by luna
nego, kulla, kako je proslo, kako ti zena? pozdravi je i pozeli sve najbolje, i nadam se brzom oporavku!

eo mene

super je hvala na pitanju
jucer je operisana, izvadili su 5-6 kamencica. izasla je danas i ostavili smo je kod njenih da bi imala malo mira. problem je bio sto su kamencici bili pravo ostri i jedan se bio poceo kretati prema jetri, a ostali su prijetili da ce probiti zucnu kesu iliti mjehur

sve u svemu, ona je super, ja cuvam dijete i tako

hvala puno svima za tople rijeci
__________________
Ne slusaj narodnjake. Umri prirodnom smrcu.

Sta cu kad sam taki.

http://kulla.fotopic.net
Kulla is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2004, 19:41   #17
leptirica
gaia
 
leptirica's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 974
Na njenu srecu ima tebe da se za nju brines i da joj pomognes. Zelim joj brz oporavak.
__________________
"People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use." (Soren Kierkegaard)
leptirica is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2004, 20:15   #18
luna
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: malo odstrag i uzvodno
Posts: 9,118
Quote:
Originally Posted by leptirica
Na njenu srecu ima tebe da se za nju brines i da joj pomognes. Zelim joj brz oporavak.
same here
luna is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2004, 02:39   #19
divlja orhideja
pripitomljena
 
divlja orhideja's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 1,021
hej ovi sa kamenolomima, dobila sam recept za prirodan nacin topljena BISERA iz zuci ja ga jos nisam probala, ali tip koji jeste je ziv i bez kamenja,. hocete cekati da ja isprobam ili da prepisem odmah ovdje ?
divlja orhideja is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2004, 02:52   #20
Kulla
V-MAX owner
 
Kulla's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: komsija onog iz drzzave sisa,guzica i nelogiccnosti.. :)
Posts: 3,928
Quote:
Originally Posted by divlja orhideja
hej ovi sa kamenolomima, dobila sam recept za prirodan nacin topljena BISERA iz zuci ja ga jos nisam probala, ali tip koji jeste je ziv i bez kamenja,. hocete cekati da ja isprobam ili da prepisem odmah ovdje ?
prepisi za svaki slucaj
mozda nekom trebadne
pa naleti preko googla

ja se nadam da mi zeni vise nece trebati nikakav lijek za to
__________________
Ne slusaj narodnjake. Umri prirodnom smrcu.

Sta cu kad sam taki.

http://kulla.fotopic.net
Kulla is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2005, 21:17   #21
Shimano
Ilegalac
 
Shimano's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 25
Prvo da vas sve odreda pozdravim i pozelim uspjeha sa kamenom.
Moji su problemi cini mi se kontra od vasih.
Ja sam na listi cekanja bio neko vrijeme i dva puta sam odgodio.
Prvi put je bilo ,radi toga sto mi je supruga bila u drugom stanju.
drugi put zbog prijedloga da se operisem u drugoj komuni udaljenoj oko 40 km.
Ali u petak sam primljen na odjeljenje i operacija je bila zakazana za sutra ujutro.
Na pitanje koliko ce trajati operacija,dobio sam odgovor,neznamo tacno.
Na drugo pitanje je bio odgovor slican,a na trece me je uhvatila zelja(ili strah)
tako da sam se uljudno zahvalio i "preko vrata".
Nekako sam izgubio povjerenje,ince zivim u Norveskoj i kamen mi je velicine 2,6 cm da centimetra.
Molio bih da neko postavi na sajt objasnjenje,kako "istjerati"kamen na neki prirodni nacin.
Hvalaunaprijed.
Shimano is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2005, 21:25   #22
Kulla
V-MAX owner
 
Kulla's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: komsija onog iz drzzave sisa,guzica i nelogiccnosti.. :)
Posts: 3,928
Quote:
Originally Posted by Shimano
Prvo da vas sve odreda pozdravim i pozelim uspjeha sa kamenom.
Moji su problemi cini mi se kontra od vasih.
Ja sam na listi cekanja bio neko vrijeme i dva puta sam odgodio.
Prvi put je bilo ,radi toga sto mi je supruga bila u drugom stanju.
drugi put zbog prijedloga da se operisem u drugoj komuni udaljenoj oko 40 km.
Ali u petak sam primljen na odjeljenje i operacija je bila zakazana za sutra ujutro.
Na pitanje koliko ce trajati operacija,dobio sam odgovor,neznamo tacno.
Na drugo pitanje je bio odgovor slican,a na trece me je uhvatila zelja(ili strah)
tako da sam se uljudno zahvalio i "preko vrata".
Nekako sam izgubio povjerenje,ince zivim u Norveskoj i kamen mi je velicine 2,6 cm da centimetra.
Molio bih da neko postavi na sajt objasnjenje,kako "istjerati"kamen na neki prirodni nacin.
Hvalaunaprijed.
operacija kao operacija jako kratko traje

najduze traje da te narkoza uhvati

onda ti fino probuse 3 rupice na stomaku, kroz jednu uvedu svjetlo, drugu kameru i trecu hvataljke

kad na nadju izvuku
rupe zasiju i to je to
__________________
Ne slusaj narodnjake. Umri prirodnom smrcu.

Sta cu kad sam taki.

http://kulla.fotopic.net
Kulla is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2005, 21:37   #23
Shimano
Ilegalac
 
Shimano's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 25
E na to mi nisu odgovorili ili u stvari odgovor je bio.
Probacemo sa L.skopijom,ali mislimo ipak da ce to biti klasicna i ja ........
Shimano is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2005, 21:47   #24
Zuta
Registered User
 
Zuta's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 4,524
Quote:
Originally Posted by Shimano
E na to mi nisu odgovorili ili u stvari odgovor je bio.
Probacemo sa L.skopijom,ali mislimo ipak da ce to biti klasicna i ja ........
Gdje si u Norvesskoj?

Koliko je meni poznato (iz pricce par poznanika koji su operisali kamenac u zzuci ovdje), operacija nije tesska, zahvat je isti kao ssto je Kulla opisao i oporavak brzo traje a ako te zanima mogu priupitati u kojoj bolnici u Oslu su ih operisali mada ne znam da, ako zzivis u nekoj drugoj komuni, da cce ti bez neke velike potrebe dozvoliti da idess na operaciju u Oslo (dok god oni imaju svoje lokalne "struccnjake" ne daju da pacijenti biraju sami bolnicu, no to sigurno znass i sam).

U svakom sluccaju, zzelim ti ssto manje problema sa tim tvojim kamencciccima, moji kao da su se smirili ili potpuno nestali, evo vecc skoro godinu dana nisam imala napade (da kucnem u drvo).
Zuta is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2005, 23:52   #25
wobuffet
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 865
Quote:
Originally Posted by Shimano
Ali u petak sam primljen na odjeljenje i operacija je bila zakazana za sutra ujutro.
Na pitanje koliko ce trajati operacija,dobio sam odgovor,neznamo tacno.
Na drugo pitanje je bio odgovor slican,a na trece me je uhvatila zelja(ili strah)
tako da sam se uljudno zahvalio i "preko vrata".
Za sve sto ti kazu, a ne bude tako, ti ih sutra mozes tuzit. Zato nece da ti daju nijedan precizan odgovor, a ne zato sto ne znaju. Znaju, ali statistika kaze da cak i operacija slijepog crijeva nosi 2% rizika od komplikacija. S druge strane, samo si im ucinio uslugu sto si otisao - manje posla za njih.
Quote:
Originally Posted by Shimano
Nekako sam izgubio povjerenje,ince zivim u Norveskoj i kamen mi je velicine 2,6 cm da centimetra.
Molio bih da neko postavi na sajt objasnjenje,kako "istjerati"kamen na neki prirodni nacin.
Hvalaunaprijed.
Ne postoji nacin da ga istjeras na prirodan nacin. U najboljem slucaju ce da stoji, da ne raste i da se ne mica.

Ako se pokrene i udje u izvodni kanal, tu ce se zaglaviti, zbog cega upadas u tesko, akutno stanje koje se hitno mora rijesiti na operacionom stolu. Zakasnjela intervencija, u tom slucaju, znaci letalan ishod.

Ako raste i mice, izaziva bolove i na mehanicki nacin moze ostetiti sluznicu zucne kese, izazvati upalu sto dalje pogorsava stvar itd. Kao najteza posljedica ovih desavanja je pucanje zucne kese, gdje tesko da te ista moze spasiti od upale trbusne maramice koja nastaje zbog sadrzaja iz zucne kese koji se prilikom pucanja razlije u trbusnoj supljini.

Kako god okrenes, gore ti se stvari mogu desiti ako taj kamen ne bude mirovao (a obicno ne miruje), nego ako legnes na operacioni sto ljudima koji to svakodnevno rade, pogotovo danas, kad je vadjenje zucne kese, bilo laparoskopsi, bilo klasicno, izuzetno jednostavna, rutinska stvar.

Probaj se ne oslanjat na psiholoski efekat koji ti ljekari svojim stavom ostavljaju na tebe i razmisli o realnom stanju stvari, izvagaj i odluci.
wobuffet is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kružni tok - 2004 loon Književnost 33 18-08-2004 00:00


All times are GMT +2. The time now is 02:43.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.